Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Ekim 2021): Erdoğan Afrika turunda

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Marmara’nın doğusu, İç Ege ve İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz, Akdeniz’in doğusu ve Doğu Anadolu’da sağanak yağış bekleniyor.

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 12 derece. İzmir’de hava 17, Antalya’da 18, Ankara’da 7, Diyarbakır’da ise 9 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 24 bin 114 yeni vaka tespit edildi, 186 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 113 milyon 998 bin 398’e çıktı.

İzmir’de aşı karşıtları dün (17 Ekim) “Büyük Uyanış” adıyla miting düzenledi. Maskesiz ve sosyal mesafeye dikkat etmeyen topluluk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı yuhaladı, “Mahvettin Koca, çocuklarımıza dokunma” diye slogan attı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 26 kuruş, avro kuru 10 lira 74 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.409 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 527 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,65 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonunu ve Konut Fiyat Endeksi’ni açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu (CHP MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

Kobani davası Ankara’da devam edecek. 

İstanbul Barosu seçimlerini Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Mehmet Durakoğlu kazandı. Seçimler, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen çok sayıda avukat oy vermek için erken saatlerden itibaren kongre merkezine geldi. Oylama gizli oy-açık tasnif usulü ile yapıldı. Baro Başkanı ile birlikte Baro Yönetim Kurulu, Baro Disiplin Kurulu, Baro Denetleme Kurulu ve Türkiye Barolar Birliği delegeleri için oy kullanıldı. Oy verme işlemi 17.00’de sona erdi. Mehmet Durakoğlu “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları ile karşılandı. Mehmet Durakoğlu, “İstanbul Barosu’nda yönetimde olabilmek için omurga gerekir. Bu omurgaya sahip olduğumuz için kazandık. Onun için burada Mustafa Kemal’den bahsediyoruz. Onun için kalenin hâlâ burada dimdik durduğundan bahsediyoruz” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam Twitter hesabından taksi krizine ilişkin bir değerlendirmede bulundu. İmamoğlu, tweet’inde,  “İstanbullular’a bir söz verdik. ‘Taksi plakası ağalığı bitecek’ dedik. 16 milyon İstanbullu kazanacak, bir avuç plaka ağası kaybedecek. İBB kazanacak! Gözünüz bizde olsun” ifadelerine yer verdi. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanan rektör Naci İnci tarafından görevden alınan öğretim görevlisi Can Candan’ın rektör talimatıyla kampüse alınmamasına tepki göstermeye devam ediyor. Akademisyenler “#ÜniversitelerHerkesindir”, “#CanCandanBoğaziçidir” etiketleri ile sosyal medyada yeni bir kampanya başlattı. Çok sayıda akademisyen Twitter’da, Candan’ın okula alınmamasını kabul etmediklerine ilişkin tweetler paylaştı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de dokuzuncu hafta, dün (17 Ekim) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Galatasaray, sahasında konuk ettiği İttifak Holding Konyaspor’u Mostafa Mohamed’in golü ile 1-0 yenerek üst üste üçüncü galibiyetini elde etti. Haftanın maçında ise Trabzonspor ile Fenerbahçe, Medical Park Stadyumu’na kozlarını paylaştı. Fenerbahçe, Diego Rossi’nin golü ile öne geçti fakat Kim Min-Jae’nin 23. dakikada kırmızı kart görerek oyundan atılması maçın gidişatını değiştirdi. Trabzonspor, Anastasios Bakasetas’ın biri penaltıdan olmak üzere attığı iki gol ile öne geçti. Maçın skorunu belirleyen Yusuf Sarı ise ev sahibini liderlik koltuğuna taşıdı. 

Süper Lig’in dokuzuncu haftasında şu ana kadar alınan skorlar şöyle:

Medipol Başakşehir 3-2 Beşiktaş

GZT Giresunspor 2-0 Çaykur Rizespor 

Demir Grup Sivasspor 2-2 FraportTav Antalyaspor

Adana Demirspor 0-2 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Kasımpaşa 1-2 Göztepe

Galatasaray 1-0 İttifak Holding Konyaspor

Altay 0-1 VavaCars Fatih Karagümrük

Trabzonspor 3-1 Fenerbahçe

Süper Lig’in dokuzuncu haftası bugün oynanacak Aytemiz Alanyaspor-Yukatel Kayserispor ve Atakaş Hatayspor-Gaziantep FK karşılaşmaları ile sona erecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turu bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola, Togo ve Nijerya’yı ziyaret edecek. Amaç Afrika ülkeleri ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi. Resmi temaslarına bugün başlayacak Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılanacak. İki cumhurbaşkanı, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak toplantı düzenleyecek. 

Bir döneme damgasını vuran ünlü oyuncu Betty Lynn, 95 yaşında hayatını kaybetti. Lynn, II. Dünya Savaşı’nda sanatıyla yer almış ve onursal albay unvanı kazanmıştı.

İspanya’da Başbaşkan Pedro Sanchez, kadınları köleleştirdiğini düşündüğü için seks işçiliğini sona erdireceğine dair açıklamada bulundu. Pazar günü Sosyalist Parti’nin üç günlük kongresinin sonunda destekçilerine seslenen Sanchez, “Kadınları köleleştiren seks işçiliğini ortadan kaldırarak ilerleyeceğiz” dedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye’de, hükümet ve muhalefetin, yeni anayasa taslağı hazırlamak için anlaştıklarını aktardı.  

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.