Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da muhalefet, Başbakan Viktor Orban’a karşı birleşti: Yeni aday ekonomist Peter Marki-Zay

Macaristan’da muhalefet, 2022 seçimlerinde popülist-milliyetçi Başbakan Viktor Orban’ın karşısına ekonomist Peter Marki-Zay’ı çıkartma kararı aldı. Marki-Zay, pazar günü (17 Ekim) muhalefetin ikinci tur ön seçimini kazandı. Peki Marki-Zay kimdir? Medyascope sizin için Marki-Zay’ın adaylık sürecini ve profilini derledi.

Macaristan’da önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerde muhalefet, mevcut Başbakan Viktor Orban’ın karşısına tek bir aday çıkarma kararı aldı. Bu karar etrafında birleşen muhalefet partilerinin düzenlediği ön seçimi kazanan isim Peter Marki-Zay oldu.

Peter Marki-Zay

Altı siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun düzenlediği ön seçimde Marki-Zay, en yakın rakibi Demokratik Koalisyon Partisi’nden Klara Dobrev’e ciddi bir fark atarak ipi göğüsledi. Marki-Zay ön seçimdeki oyların henüz yarısı sayıldığında Dobrev’den 20 puan öndeydi.

Klara Dobrev

Sonuçların belli olmasından sonra açıklamada bulunan Dobrev, “Şu andan itibaren Peter Marki-Zay’i destekliyorum” dedi. 

Dobrev ayrıca muhalefeti birlik olma konusunda dikkatli davranmaya davet etti. Zira Orban’ın partisi Fidesz yıllardır muhalefet partilerinin parçalanmasından yararlanmıştı.

Orban ilk defa birleşik bir muhalefet ile karşı karşıya 

Orban, 2010 yılında başbakanlık görevine gelmesinden bu yana ilk defa sosyalistleri, liberalleri ve merkez sağı içeren birleşik bir muhalefet partileri cephesiyle karşı karşıya kalacak.

Viktor Orban

Dobrev’in ön seçimi kaybettikten sonra rakibine destek açıklamasında bulunması ve muhalefeti yeniden birliğe davet etmesinin temel nedeni, Orban’ı Nisan 2022’de yapılacak parlamento seçimlerinde parçalı bir muhalefet yerine birleşik bir muhalefet ile mücadele etmeye zorlamak.

Peter Marki-Zay kimdir, vaatleri nelerdir?

Macaristan’daki küçük bir kentin belediye başkanlığı görevini üstlenen, muhafazakâr olmasına rağmen herhangi bir partiyle bağı bulunmayan Marki-Zay, kendisini, Orban’ın göçmenlik ve LGBTİ+ karşıtlığı gibi genellikle bölücü politikalarından bıkmış olanlar da dahil olmak üzere, sol ve sağdan bütün seçmenler için makul bir seçenek olarak sunuyor.

Muhalefet ön seçimlerinin ilk turunu üçüncü sırada tamamlayan Marki-Zay, ikinci turda Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony’yi kendisi lehine çekilip desteklemesi için ikna etmeyi başarmıştı. Marki-Zay, kampanyası boyunca mevcut Başbakan Orban hakkında toplum içerisinde bölünmeye neden olduğu gerekçesiyle sert söylemlere başvurdu.

Peter Marki-Zay

49 yaşında ve yedi çocuk babası Marki-Zay, ekonomist ve mühendis. Daha önce hem Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hem de Kanada’da yaşayan yeni muhalefet lideri, 2018’de Fidesz’in kalesi olarak görülen güneydeki Hodmezovasarhely kasabasında belediye başkanlığı seçimini kazanarak adından söz ettirdi.

Marki-Zay belediye başkanlığını kazandıktan sonra “Bütün sınıfa zorbalık yapan büyük çocuklardan kurtulmak istiyoruz” diye konuşmuştu.

Marki-Zay ayrıca, yolsuzluğu ortadan kaldırmaya ve toplumdaki bölünmeleri iyileştirmeye söz veriyor. Ancak yeni muhalefet liderinin önünde uzun bir yol var. Anketler, Fidesz ile muhalefet ittifakı arasında çok az bir fark olduğunu gösteriyor.

“Kariyer solcusu”

Öte yandan iktidardaki Orban’ın partisi Fidesz, Marki-Zay’in muhalefetin başbakan adayı olarak seçilmesinin ardından yeni muhalefet liderini “kariyer solcusu” olarak nitelendirdi.

Kaynak: BBC, Euronews

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.