Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu, Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü Rus muhalif lider Aleksey Navalni’ye verdi

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, Avrupa Birliği’nin (AB) en prestijli insan hakları ödülü olarak bilinen Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. Navalni geçen sene ağustos ayında zehirlenmiş, beş ay Almanya’da tedavi gördükten sonra ülkesine döndüğünde, havaalanında gözaltına alınmıştı.

Sakharov Ödülü, adını 1975 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Rus nükleer fizikçi Andrey Sakharov’dan alıyor. Sakharov, yaşamı boyunca Sovyetler Birliği’nde reformların yapılmasını ve komünist olmayan ülkelerle iyi ilişkiler kurulmasını desteklemişti. Bu düşünceleri ve eylemleri nedeniyle Sovyetler Birliği’nde baskıya maruz kalmış ve ülke içi sürgünde yaşamıştı.

Bu ödüle ilk layık görülen kişi Güney Afrika’daki apartheid rejimi karşıtı aktivist Nelson Mandela olmuştu. Daha sonraki yıllarda ödül, Myanmarlı Ang San Su Çi, Pakistanlı Malala Yusufzay ve Uygurlu İlham Tohti gibi insan hakları savunucularına verildi. Navalni ve ödülün adını aldığı Sakharov birbirlerine çok benzeyen iki figür. İkisi de aynı topraklarda, iki ayrı rejim türünde insan hakları ve demokrasi savunusu yaptı.

Navalni, Putin’i iktidarını korumak için Sovyetler Birliği sonrasında oluşan demokrasiyi yıkmakla suçluyor. Ayrıca zehirlenmesinin azmettiricisinin Putin olduğunu iddia ediyor.

“Navalni’nin derhal serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz”

Ödülü kazanan kişiyi sosyal medya hesabından duyuran Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, Navalni hakkında “Vladimir Putin rejiminin bozulmuşluğuna karşı yorulmak bilmeksizin savaştı. Bu onun özgürlüğüne ve neredeyse hayatına mal oldu. Bu ödül, onun muazzam cesaretini takdir ediyor. Derhal serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

Nobel Barış Ödülü’nün Navalni’ye verilmemesi Rusya’da muhalefette tartışma yaratmıştı

Navalni’ye Nobel Barış Ödülü’nün de verilmesi bekleniyordu. Ancak ödül gazeteciler Filipinli Maria Ressa ve Rus Dimitri Muratov’a verilmişti. Bu durum Rus muhalefetinde tartışmalara yol açmıştı.

Rus Senatör Andrey Klimov: “Bu ödül Navalni’nin Batı’nın ‘uşağı’ olduğunu gösterdi

Sakharov Ödülü’nü almasının ardından hükümet yanlısı politikacılardan Senatör Andrey Klimov, ödülün sadece Navalni’nin Batı’nın “uşağı” olduğunu gösterdiğini söyledi. Rusya Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ise ödülün “egemen devletlerin işlerine karışmayı meşrulaştırmak için siyasi bir araç” haline geldiğini ileri sürdü.

Kaynak: NY Times

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.