Almanya’da tedavi gören Rus muhalif Aleksey Navalni, Moskova’ya döner dönmez havaalanında gözaltına alındı.
Rusya’da muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olan ve geçen ağustos ayında zehirlenerek uzun bir süre Almanya’da tedavi gören Aleksey Navalni, dün (17 Ocak Pazar) ülkesine döndü. Navalni’yi Almanya’nın başkenti Berlin’den Rusya’nın başkenti Moskova’ya götüren uçak, son anda Moskova’daki Vnukovo Havaalanı yerine Şeremetyevo Havalimanı’na indi. Çok sayıda destekçisi Navalni’yi havaalanında karşıladı.
Riot police in helmets are now clearing the airport of Navalny supporters and media. Just forty minutes til Navalny is scheduled to land. pic.twitter.com/tErKEUnTNc
— Andrew Roth (@Andrew__Roth) January 17, 2021
Eşi Yulya Navalnaya ve uçakta beraberinde gelen gazetecilerle havaalanında pasaport kontrolüne giren Navalni, Rus polisi tarafından gözaltına alındı. Avukatının Navalni’ye eşlik etmesine izin verilmedi.
Muhalif liderin gözaltına alınmasına yönelik Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtildi. Navalni, zimmetine para geçirmekten hüküm giymiş ve hakkında verilen hapis cezası ertelenmişti. 44 yaşındaki muhalif lider, kendisi hakkında açılan bu davayı “siyasi” olarak nitelendirmişti. Navalni’nin mahkemeye çıkana kadar gözaltında kalacağı aktarıldı.
Navalni’nin ülkeye döner dönmez gözaltına alınması dünya kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Navalni’nin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu belirterek Rus yetkililere muhalif lideri bir an önce serbest bırakmalarına yönelik çağrıda bulundu.
ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevine getireceği Jake Sullivan ise Navalni’nin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyleyerek “Kremlin’in Navalni’ye saldırıları yalnızca insan hakları ihlali değil aynı zamanda seslerinin duyulmasını isteyen Rus vatandaşlara bir hakarettir” yorumunda bulundu.
Mr. Navalny should be immediately released, and the perpetrators of the outrageous attack on his life must be held accountable. The Kremlin’s attacks on Mr. Navalny are not just a violation of human rights, but an affront to the Russian people who want their voices heard.
— Jake Sullivan (@jakejsullivan) January 17, 2021
Ne olmuştu?
Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Berlin’deki bir hastanede tedavi gördü. Avrupa’da birden fazla laboratuvarda yapılan analizler, Navalni’nin Rusya tarafından geliştirilen, “Noviçok” adlı ölümcül bir kimyasal madde nedeniyle zehirlendiğini göstermişti. Navalni, “Zehirlenmemin sorumlusu Vladimir Putin’dir” açıklamasını yapmıştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Araştırmacı gazetecilik sitesi Bellingcat’in Rus haber kuruluşu The Insider, ABD’li haber kanalı CNN ve Alman Der Spiegel dergisinin katkılarıyla yayımlanan raporuna göre, uçakta zehirlenen Rus muhalif lider Aleksey Navalni, zehirlendiği ana kadar uzun bir süre boyunca Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından takip edildi.
Raporda ayrıca, FSB’nin Rusya’daki muhalif isimlere düzenlenen kimyasal saldırılarda somut bir rol oynadığı vurgulandı. İsmi açıklanmayan üst düzey bir Alman güvenlik yetkilisi de Bellingcat raporundaki ayrıntıların doğru olduğunu belirterek, Alman hükümetinin Navalni’nin zehirlenme sürecinde kimlerin yer aldığını bildiğini aktardı.
Almanya Federal Haber Alma Servisi’nde (BND) çalışan yetkililer de Navalni’nin Noviçok adlı Rus yapımı sinir gazı ile zehirlendiğini doğrularken test bulguları, Fransa ve İsveç’teki laboratuvarların yanı sıra Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından da doğrulandı.