Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus muhalif lider Aleksey Navalny: “Zehirlenmemin sorumlusu Vladimir Putin”

Ağustos ayında zehirlenen ve bir süredir Almanya’da tedavi gören Rus muhalif lider Aleksey Navalny, zehirlenmesinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sorumlu olduğunu ileri sürdü. Bir tür sinir gazıyla zehirlendiğini belirten Navalny, bunun Rus hükümetinin olaya karıştığının en büyük kanıtı olduğunu savundu. 

Derleyen: Fehimcan Şimşek

19 Ağustos günü Sibirya’dan Moskova’ya gitmek üzere bindiği uçakta hastalanan ve daha sonra zehirlendiği anlaşılarak tedavi için Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastaneye yatırılan Rus muhalif lider Aleksey Navalny, geçen hafta taburcu edildikten sonra ilk röportajını verdi. Almanya’nın Der Spiegel dergisine konuşan Navalny, zehirlenmesinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sorumlu olduğunu öne sürerek Rus hükümetini suçladı.

Almanya’ya tedavi için gitmeden önce Omsk kentinde bir hastaneye yatırılan Navalny’ye burada pek çok teşhis konulmuş ancak yapılan testlerde muhalefet liderinin zehirlenmesinin sebebi olan “Noviçok” isimli sinir gazına rastlanamamıştı. Navalny bunu bir sahtekârlık olarak nitelendirerek Moskova hükümetinin onu yurtdışına göndermemeye kararlı olduğunu söyledi. Muhalif lider ”Ölmemi bekliyorlardı” diye ekledi. 

Navalny’nin röportajı üzerine Moskova, zehirlenme olayıyla ilişkili olmadıklarını savunan bir açıklama yayımladı.

“Bu bir insana nükleer bomba atmak gibi bir şey”

”Doktorların yüzde 90’ı, hatta hemen hemen hepsi iyileşebileceğimi söylüyor fakat kimse gerçekten ne olduğunu bilmiyordu. Ben canlı bir kobayım. Zehirlendikten sonra yaşarken takip edebileceğiniz çok insan yok. Tıbbi geçmişim öğretici olacaktır” diyen Navalny, önde gelen muhalif bir lider olarak tutuklanabileceğini, darp edilebileceğini hatta öldürülebileceğini tahmin ettiğini fakat böyle bir kimyasal ile zehirlenebileceğinin aklına gelmediğini belirterek şunları söyledi: ”Kimse bir tür sinir gazını tahmin etmiyordu. Bu bir insana nükleer bomba atmak gibi bir şey. Daha etkili milyonlarca yöntem var.” 

Doktorların eşliğinde düzenli olarak egzersiz yaptığını belirten Navalny, iyileşir iyileşmez Rusya’ya döneceğini çünkü eğer dönmezse bunun Putin için bir zafer anlamına geleceğini söyledi. Rusya genelindeki seçim gezilerine ve otellerde kalmaya devam edeceğine dair yemin eden Navalny, kendisi ve diğer Putin muhalifleri için “Bize karşı daha gelişmiş yöntemler kullanacaklar ve biz de hayatta kalmaya çalışacağız” dedi.

Röportaj sırasında elleri titreyen ve bunun korkudan değil zehirlenmeden kaynaklı olduğunu belirten Navalny ”Şimdi görevim korkmayan adam olarak kalmak” diye konuştu.

Navalny, Noviçok adlı sinir gazıyla zehirlenen ilk kişi değil. Eski bir Rus casusu olan Sergei V. Skripal ve kızı Yulia, 2018’de İngiltere’nin Salisbury kentinde aynı gaz ile zehirlenmişti. 

Sıvı, toz veya aerosol olarak üretilebilen bir sinir gazı türü olan Noviçok 1980’li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından geliştirilmişti. Kalbi durdurabileceği, akciğerlerde sıvı birikime yol açabileceği ve diğer organlara ve sinir hücrelerine zarar verebilecek kas spazmlarına neden olabileceği belirtilen bu kimyasal maddenin diğer sinir gazlarına oranla çok daha öldürücü olduğu biliniyor.

Uzmanlar, Rusya’nın Noviçok’un birkaç farklı türünü düzenli olarak ürettiğini fakat bunları ne sıklıkla kullanıldığı kimsenin bilemeyeceğini çünkü zehirlenme sonucunda ortaya çıkan ölümlerin otopside basit bir kalp krizi olarak gösterilebileceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.