Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydan Özoğuz, Almanya Federal Meclisi Başkanvekilliği’ne resmen aday gösterildi

Almanya’da Türkiye kökenli milletvekili Aydan Özoğuz, Sosyal Demokrat Parti (SDP) tarafından Federal Meclis (Bundestag) Başkanvekilliği’ne resmen aday gösterildi. Baerbel Bas ise SPD’nin meclis başkanı adayı oldu. Özoğuz, ülkedeki göçmenleri temsil etmesi ve kadın olması nedeniyle ideal bir aday olarak görülüyor. Peki, Aydan Özoğuz kimdir?

Tagesspiegel’in haberine göre, 26 Eylül’de yapılan federal seçimleri önde tamamlayan Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Türkiye kökenli milletvekili Aydan Özoğuz’u Federal Meclis Başkanvekilliği’ne aday olarak gösterdi. Özoğuz’un meclis başkanvekilliğine seçilmesi, kadın milletvekillerinin yanı sıra parti içindeki göçmenlerin temsiliyeti açısından da önem taşıyor.

Aydan Özoğuz kimdir?

Ailesi 1958 yılında Türkiye’den Almanya’ya çalışmak için “gastarbeiter” (misafir işçi) olarak göç eden Aydan Özoğuz, 31 Mayıs 1967 tarihinde Hamburg’da doğdu. 1989 yılında Almanya vatandaşlığı alan Özoğuz, İngilizce, İspanyolca ve insan kaynakları üzerine yaptığı lisans eğitimini Hamburg Üniversitesi’nde tamamladı.

Öğrencilik yıllarında Hamburg’daki Türk Öğrenci Derneği’nde görev alan Özoğuz, iki yıl boyunca derneğin başkanlığını yürüttü. 1994 yılında Almanya’da dış politika alanında çalışmalar yürüten Körber Vakfı’nda çalışmaya başladı. Özoğuz burada, Alman-Türk gençlik ve bilimsel değişim projeleri üzerine çalıştı. 

“Olaf Scholz’un teşvikiyle siyasete atıldı”

Özoğuz 2000 yılında, şu anda başbakanlık görevine gelmesi beklenen SPD’li Olaf Scholz’un teşvikiyle siyasete atıldı. Scholz, 2000 yılında Özoğuz’u eyalet meclisi için SPD’den aday olmaya davet etti. Özoğuz, 2001 yılında SPD üyesi olmadı ancak yine de partinin eyalet listesinden Hamburg Eyalet Meclisi’ne girdi. Burada partinin uyum, göç, iç politika, aile komisyonlarında çalıştı.

Radikal İslam yüzünden tüm Müslümanlar’ın zan altında bırakıldığı tartışması

Özoğuz, SPD’nin resmi üyesi haline geldiği 2004 yılındaki erken seçimde yeniden Hamburg Eyalet Meclisi’ne seçildi. 2009’da yapılan genel seçimlerle büyük bir çıkış yakalayarak Federal Meclis’e girmeye başaran Özoğuz, 2011 yılında, dönemin CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Hans Peter-Friedrich’in Almanya’daki Müslümanlar’a yönelik tavrını sert bir şekilde eleştirmesiyle adından sıkça söz ettirdi. Friedrich’i ülkedeki radikal İslamcı eylemler yüzünden tüm Müslüman toplulukları zan altında bırakmakla suçlayan Özoğuz bu çıkışıyla, Almanya’daki Müslüman nüfusun takdirini topladı.

“Anadolu’ya geri sepetlemek”

Özoğuz, Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) Meclis Grubu Eşbaşkanı Aleksander Gauland’ın hedefi haline gelmesiyle de konuşuldu. Göçmen karşıtlığı ile bilinen aşırı sağcı AfD üyesi Gauland, Özoğuz’u “Anadolu’ya geri sepetlemek” gerektiği yolundaki sözleri nedeniyle büyük tepki toplamıştı.

Aleksander Gauland

Özoğuz, Aralık 2013’te kurulan koalisyon hükümetinde göç, sığınmacı ve uyumdan sorumlu bakan olarak görev yaptı. Bu şekilde, Almanya’nın Türkiye kökenli ilk federal bakan olarak tarihe geçti. Ayrıca uzun süre SPD’nin parti başkan yardımcılığını yürüten Özoğuz, aynı zamanda partinin Müslüman Sosyal Demokratlar Çalışma Grubu’nun kurucularından biri. SPD’nin yönetim kurulunda görevine devam eden Özoğuz, 2017 genel seçimlerinden sonra kurulan koalisyon hükümetinde ise görev almamıştı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.