Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Gezi Parkı eylemlerine katılan üç kişinin “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nın ihlal edildiği yönündeki başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi Parkı eylemlerine katılan üç kişinin, “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nın ihlal edildiği yönündeki başvurusunu reddetti.

İzmir’deki Gezi Parkı eylemlerine katılan üç başvurucu ile ilgili karar bugün Resmî Gazete’de yayımlandı. 

Kararda yer alan bilgilere göre, üç başvurucu hakkında “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla iki yıl 13 ay 15 gün, “toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahla katılma” suçlamasıyla ise bir yıl 13 ay hapis cezası verilmişti. Üç isim, karara itirazların reddedilmesi üzerine 20 Mart 2017’de AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM, mahkemelerin cezalandırmaya yönelik kararlarının “ilgili ve yeterli gerekçeye dayandığı”, “kamu düzeni ve başkalarının haklarının korunması ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılması arasında adil bir denge kurulduğu ve demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olmadığı” sonucuna vardı. 

AYM, “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan cezalandırma dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine dair iddiayı, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu.

AYM, “toplantı ve yürüyüşe silahla katılma, kanuna aykırı toplantıda ihtara rağmen dağılmamakta ısrar etme ve görevi yaptırmamak için direnme” suçundan cezalandırma dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal edildiğine dair iddiayı ise “açıkça dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle “kabul edilemez” olarak değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.