Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ’ye göre koronavirüs 180 bin sağlık çalışanını öldürmüş olabilir, Tayland 46 ülkeye karantina şartı olmadan sınırlarını açmaya hazırlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre koronavirüs salgını, 180 bin sağlık çalışanının hayatını kaybetmesine yol açmış olabilir. Pfizer ve BioNTech, destekleyici koronavirüs aşısının yüksek etkinlik gösterdiğini açıkladı. Aşıdan çekinen Doğu Avrupalılar’ın bazıları pişman, bazıları ise hâlâ meydan okuyor. Polonya, destekleyici aşı dozunu tüm yetişkinlere uygulayacak. Tayland, 46 ülkeye karantina şartı olmadan sınırlarını açmaya hazırlanıyor. Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci, destekleyici aşının ilk aşıyla aynı olmasını tavsiye etti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

DSÖ: “Koronavirüs dünya genelinde 180 bin sağlık çalışanının öldürmüş olabilir”

DSÖ, salgının başından 2021 yılının Mayıs ayına kadar 80 bin ila 180 bin sağlık çalışanının koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmiş olabileceğini bildirdi. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus aşıya ulaşımdaki küresel eşitsizliği eleştirerek, sağlık çalışanlarının hastalığa karşı öncelikli olarak aşılanması gerektiğini söyledi. Ghebreyesus ayrıca, Afrika’daki her 10 sağlık çalışanından birinden azının tam aşılı olduğunu belirtti.

Uluslararası Hemşireler Konseyi başkanı Annette Kennedy, DSÖ’nün hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları için yas tuttuğunu söyledi. Kennedy, sağlık çalışanlarının “gereksiz yere” hayatlarını kaybettiğini vurguladı, “Bu, şok edici bir şekilde hükümetlerin suçu. Hükümetlerin, hayatlarıyla en büyük fedakarlığı yapan sağlık çalışanlarını korumak için özen göstermemeleri şok edici” dedi.

Pfizer ve BioNTech, destekleyici koronavirüs aşısının yüksek etkinlik gösterdiğini söyledi

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, perşembe günü (21 Ekim) yaptıkları açıklamada, geliştirdikleri koronavirüs aşısının destekleyici dozunun yüksek oranda etkili olduğunu duyurdu. Araştırma, aşının destekleyici dozunu olanların virüse karşı bağışıklığının, üçüncü aşıyı yaptırmayan grupla karşılaştırıldığında çok daha yüksek olduğunu, yüzde 95,6 oranında seyrettiğini ortaya koydu.

Şirketler, destekleyici dozun daha önceki çalışmalarda iki doz aşı olan 16 yaş ve üstü 10 bin katılımcı üzerinde test edildiğini belirtti. İkinci aşıdan yaklaşık 11 ay sonra uygulanan destekleyici dozun koruyuculuğu ve güvenliği geniş çaplı araştırmayla kanıtlandı.

Aşıdan çekinen Doğu Avrupalılar’ın bazıları pişman ve bazıları ise hâlâ meydan okuyor

Doğu Avrupa ülkelerinden Letonya karantinaya girerken, Bulgaristan ve Romanya’daki hastaneler bir koronavirüs dalgası altında eziliyor. Polonya ise kullanılmadığı için artan aşı dozlarını satıyor. Aşı yaptırmayan Orta ve Doğu Avrupalılar’ın bir kısmının pişmanlık yaşadığı, bir kısmının ise kararının arkasında olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, komünist rejimden miras kalan, güvensizlik ve yetersiz fonlarla mücadele eden sağlık sistemi nedeniyle Orta Avrupa’da aşı şüpheciliğinin yüksek olduğunu düşünüyor. Bir Avrupa Komisyonu anketi olan Eurobarometer, Avrupa Birliği’nin (AB) doğusundaki birçok ülkede üç kişiden en az birinin sağlık sistemine güvenmediğini gösterdi.

Polonya destekleyici aşı dozunu tüm yetişkinlere uygulayacak

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 20 Ekim Çarşamba gününkü açıklamasında, koronavirüs aşısının destekleyici dozunu önümüzdeki birkaç hafta içinde tüm yetişkinlere sunmayı planladıklarını söyledi. Morawiecki sosyal medya hesabından, “Son dozunu en az altı ay önce almış olan 18 yaşın üzerindeki herkes bir doz daha aşı olabilecek” diye yazdı. Ülke, 21 Ekim Perşembe günü, mayıs ayından bu yana ilk kez 5 binden fazla günlük yeni vaka bildirdi.

Tayland, 46 ülkeye karantina şartı olmadan sınırlarını açmaya hazırlanıyor

Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, perşembe günü (21 Ekim), 46 ülkeden gelen ve aşılanan ziyaretçilere karantina zorunluluğu olmadan ülkenin kapılarını açacağını duyurdu. Başbakan, daha önceki duyuruda yer alan ülkelere 10 tanesini daha ekledi.

Ekonomisi turizme büyük oranda bağımlı olan Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, karantinasız yeni seyahat düzenlemesini 1 Kasım’da uygulamaya başlayacak. Tayland Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre karantina zorunluluğu bulunmayan 46 ülke arasında İngiltere, ABD, Çin, Singapur, Almanya ve Avustralya yer alıyor. Yeni uygulamayla, turistler, hava yoluyla ülkeye geldikleri, aşıları tam olduğu ve test sonuçları negatif geldiği sürece karantinaya girmeden ülkeye girebilecek.

Fauci, destekleyici aşının ilk aşıyla aynı olmasını tavsiye etti

Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci, bugün (22 Ekim) yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşlarının, destekleyici aşı dozunu ilk aşılarından farklı seçebileceklerini açıklarken, vatandaşların ilk oldukları aşıya bağlı kalmalarını tavsiye etti.

Aynı zamanda Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörlüğünü yürüten Fauci, CNN’e verdiği demeçte, “Genellikle ilk başta aldığınız aşının destekleyici dozunu almanız önerilir. Fakat bir şekilde kişisel seçimler ile ilgili farklı koşullar olabilir. Aşı dozlarını karıştırıp eşleştirebilirsiniz de” dedi.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.