Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adaylığı Senato’da kabul edilen Jeff Flake, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi oldu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği için aday gösterdiği eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake‘in adaylığı Senato Genel Kurulu’nda kabul edildi. Flake geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden ilk onayını almıştı. Arizona eyaletini temsil eden eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake‘in yakın zamanda ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olarak göreve başlaması bekleniyor.

Dün akşam (26 Ekim) Senato Genel Kurulu’ndaki oylamanın ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Flake, “Eski meslektaşlarım tarafından onaylandığım için onur duydum” diye yazdı.

Jeff Flake kimdir? 

58 yaşındaki Flake, 2013 ile 2019 yılları arasındaki senatörlüğü döneminde Afrika üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkat çekti. Geçmişte Güney Afrika’da ve Zimbabve’de Mormon misyoneri olarak görev yapan Flake’in, diplomatik bir göreve getirilmesi halinde bu görevin Afrika’da olması bekleniyordu. 

Cumhuriyetçi bir senatör olmasına rağmen Kasım 2020 seçimlerinde eski ABD Başkanı Donald Trump’a muhalif bir duruş sergileyen ve Demokrat aday Joe Biden’ı destekleyen Flake, altı yıl boyunca Arizona eyaletinde senatörlük görevini üstlenmişti. Flake, 2001 ile 2013 yılları arasında da Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görev almıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve politikalarına ilk günden itibaren karşı çıkmasıyla bilinen Flake, 2017 yılında emekliliğe ayrıldığını açıkladığı konuşmasında Başkan Trump’ın davranışlarına yeterince muhalefet edilmediğini belirtmiş ve partideki meslektaşlarını “temel ilkelerden vazgeçmek” ile suçlamıştı. Flake daha sonra Trump’ı ve politikalarını da eleştirdiği “Conscience of a Conservative (Bir Muhafazakârın Vicdanı)” adlı bir kitap da yazmıştı.

Flake, eski ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştiren “Conscience of a Conservative” başlıklı bir kitap yazmıştı.

Başkan Biden tarafından aday gösterilmesi ve Beyaz Saray’ı adaylığını onaylamasından kısa bir süre sonra Medium hesabından paylaştığı bir gönderiyle adaylığını duyuran Flake, “ABD’nin uzun süredir NATO müttefikimiz olan Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkisinin stratejik önemi göz önüne alındığında, Başkan Biden’ın bu büyükelçilik adaylığı ile bana duyduğu güvenden onur ve gurur duyuyorum” demişti.

ABD’nin tek sesle konuşmasının önemini ve dünya çapında oynadığı vazgeçilmez rolü takdir ettiğini belirten Flake, “Bu adaylıkla Biden yönetimi, ABD dış politikası ve diplomasisinin en iyi geleneğini, partizan siyasetinin su kenarında durması gerektiğine yönelik inancını bir kere daha teyit ediyor” ifadesini kullanmıştı.

Flake’nin adaylığı, Türkiye-ABD ilişkilerinin zor dönemlerden geçtiği bir zamana denk geliyor. İki ülke arasında ABD’nin Suriye’de YPG’ye verdiği destek, Halkbank davası, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri, Fethullah Gülen’in iadesi ve birçok konuda anlaşmazlıklar bulunuyor. Flake de geçen haftalarda, Türkiye’nin Rusya’dan ikinci paket S-400’leri almasının yeni yaptırımları tetikleyeceğini belirtmişti.

Flake, 15 Ağustos 2019’da göreve başlayan David Satterfield‘dan koltuğu devralacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.