Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çin’de aşılama yaşı 3’e düştü, ABD’de Pfizer-BioNTech aşısı 5-11 yaş arası çocuklara da uygulanacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir uzman heyeti, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ni (FDA) Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının 5-11 yaş arası çocuklar üzerinde kullanılması için yetkilendirdi. Rusya, rekor sayıda günlük koronavirüs vakası bildirirken, bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, yeni bir salgın dalgasına karşı pazartesi günü (25 Ekim) yeni kısıtlamalar getirdi. Polonya Sağlık Bakanlığı’nın pazartesi günkü (25 Ekim) açıklamasında, vaka sayılarının her hafta neredeyse iki katına çıktığını belirtildi. İngiltere’de vakalarda istikrarlı bir artış yaşanıyor. Avustralya’da koronavirüs için getirilen vatandaşlarının izinsiz yurtdışına seyahat etmesini engelleyen yasak önümüzdeki hafta kaldırılıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de, Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısı 5 ila 11 yaş için kullanılabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir uzman heyeti bir çekimser oya  karşılık 17 kabul oyuyla ABD Gıda ve İlaç İdaresi’i (FDA) Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının 5-11 yaş arası çocuklar üzerinde kullanılması için yetkilendirdi. Heyet, aşının faydalarının risklerden daha ağır bastığını söyledi.

ABD’de yüz yüze eğitim için okula geri dönen yaklaşık 28 milyon çocuğa aşı yapma imkanının olması önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Aşı, en kısa süre içerisinde bahsi geçen yaş grubuna uygulanabilecek. FDA, kendi bünyesi dışındaki uzmanların tavsiyelerine uymak zorunda değil ancak genellikle tavsiyelere riayet ediyor.

Eğer FDA bu yaş grubu için aşılara izin verirse, önümüzdeki hafta ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) aşının uygulanmasına ilişkin bir tavsiyede bulunmak üzere toplanacak. CDC direktörü aşının uygulanıp uygulanmayacağına dair son sözü söyleyecek. Amerikan Pediatri Akademisi’nden alınan verilere göre şu ana kadar 500’den fazla ABD’li çocuk koronavirüs nedeniyle yaşamını kaybetti.

Rusya, koronavirüs salgınının en karanlık günlerinden geçiyor

Rusya, rekor sayıda günlük koronavirüs vakası bildirirken, bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, yeni bir salgın dalgasına karşı pazartesi günü (25 Ekim) yeni kısıtlamalar getirdi.

Asya’da Kızılhaç, Papua Yeni Gine için acil yardım çağrısında bulundu. Çin ise yeni bir salgının etkisi altına girmişe benziyor. Çin’de son salgın, başkent Pekin’de her yıl düzenlenen maratonun ertelenmesine neden olurken pek çok başka tedbiri de geri getirdi. Kış Olimpiyatları’nın Pekin’de yapılmasına ise dört aydan az bir süre kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise açıklamasında, “Salgın bitmekten çok uzak. İçerisine sürüklendiğimiz rehavet en az virüs kadar tehlikeli. Şimdi tedbir alma ve gardınızı düşürmeme zamanıdır” dedi.

25 Ekim Pazartesi günü Rusya’da son 24 saat içinde 37 bin 930 kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. Ayrıca salgının başlamasından bu yana tek bir gün içindeki en yüksek vaka sayısının yanı sıra virüse bağlı ölümlerde de bin 69 kişiyle yeni bir rekor kırıldı.

Polonya’da salgının gidişatı iyi değil

Polonya Sağlık Bakanlığı’nın, pazartesi günkü (25 Ekim) açıklamasında, vaka sayılarının her hafta neredeyse iki katına çıktığını belirtildi. Bakanlık, Polonya’nın günlük ortalama vaka sayısının yedi bini aşması durumunda yeni koronavirüs tedbirlerinin gündeme gelebileceğini açıkladı.

Aşılama oranlarının kıtanın batısına göre daha düşük olduğu Orta ve Doğu Avrupa’da son haftalarda vakalarda bir artış görülüyordu. Polonyalı yetkililer, halkı aşılanmaya ve yürürlükteki kısıtlamalara uymaya çağırmıştı.

Devlet haber ajansı PAP’a konuşan Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, “Ekim ayı sonunda günde ortalama yedi bin vakanın üzerindeysek, kısıtlayıcı adımlar atmayı düşünmemiz gerekecek” ifadesini kullandı. Ancak Niedzielski, hükümetin sokağa çıkma yasağı uygulamayı düşünmediğini vurguladı.

İngiltere’de vakalarda istikrarlı bir artış yaşanıyor

İngiltere’de son 28 gün içinde 263 koronavirüse bağlı ölüm yaşandı. Hükümetin açıkladığı verilere göre, geçen ay vakalarda istikrarlı bir artış yaşandı. Dahası 3 Mart’tan bu yana bildirilen en yüksek günlük toplam vaka sayısına ulaşıldı. Verilere göre yalnızca pazartesi günü (25 Ekim) 40 bin 954 vaka rapor edildi.

“Avustralyalılar’a hayatlarını geri vermenin zamanının geldi”

Avustralya’da koronavirüs için getirilen vatandaşlarının izinsiz yurtdışına seyahat etmesini engelleyen düzenleme önümüzdeki hafta kaldırılıyor. Bu kural 19 aydır uygulanıyordu. 1 Kasım’dan itibaren, aşılarını tam olarak yaptırmaları koşuluyla artı her hangi bir muafiyete ihtiyaç duymaksızın, Avustralyalılar ülkelerinin dışına çıkabilecek.

Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews, “Yıl sonundan önce, tam aşılı vasıflı işçileri ve uluslararası öğrencileri ağırlamayı bekliyoruz” dedi.

Avustralya’nın sınırlarının yeniden açılmasını müjdeleyen haberi açıklayan Başbakan Scott Morrison, “Avustralyalılar’a hayatlarını geri vermenin zamanının geldi” diye konuştu.

160 binden fazla koronavirüs vakasının ve bin 653 ölümün kaydedildiği Avustralya’da, insanlar yalnızca zorunlu iş vb. istisnai nedenlerle ülkeyi terk edebiliyor.

Çin’nin bazı bölgelerinde 3-11 yaş aralığındaki çocuklara aşı yapılacak

Global Times Gazetesi’nde yer alan habere göre, ülkenin merkezindeki Hubey ile Hunan, güneyindeki Hainan ve doğusundaki Cıciang eyaletlerinin sağlık komisyonları, 3-11 yaş aralığındaki çocuklara aşı yapılacağını duyurdu.

Öte yandan ülkenin doğusundaki Fucien ve Anhui eyaletlerinde de önümüzdeki günlerde söz konusu yaş grubundaki çocukların aşılanmasına başlanacağı duyuruldu.

Çin, daha önce 12 yaş ve üzerinin aşılanmasına izin veriyordu.

Çocuklara, Çinli Sinopharm ve Sinovac şirketlerinin ürettiği inaktif aşılardan en az üç hafta arayla iki doz uygulanacağı belirtildi.

Çin’de eylül ayında Fucien eyaletinde görülen yerel kaynaklı vakalar, bir ilköğretim okulu öğrencileri aracılığıyla yayılmıştı. Virüse yakalanan çocukların yüzde 40’ının 12 yaş altı olduğu söylenmişti.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.