Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan F-16 açıklaması: “Eğer ABD satmak istemezse Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçenekler devreye girer”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu’nun gündeminde 10 büyükelçiliğin iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulunmasının ardından başlayan “istenmeyen kişi” krizi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden arasındaki Glasgow randevusu, ABD’de 11 Kongre üyesinin Biden’a yazdığı “Türkiye’ye F-16 satma” mektubu ve dış politikadaki diğer gelişmeler vardı. Çavuşoğlu, “Eğer ABD F-16 satmak istemezse, bu sorunları çözmek istemezse ya da Kongre engellerse, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de söylediği gibi SU-35 ve SU-57 dahil diğer seçenekler devreye girer” dedi.

“‘Hepsini çağırın, hadlerini bildirin’ dedim”

10 büyükelçinin iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrıda bulunmalarının kabul edilemez olduğunu belirten Çavuşoğlu, “İnsanlar görüşlerini bildirebilir ama Viyana Sözleşmesi çok açık. Diplomatlara 41. madde açıkça ‘Görevde bulunduğunuz ülkenin içişlerine karışamazsınız’ diyor. Hemen arkadaşlarımıza talimat verdim, ‘Hepsini çağırın hadlerini bildirin’ dedim. Hepsi çağrıldı, hadlerini aştıklarını söylediler. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu kişilerin sınır dışı edilmesi için hemen çalışmalara başladık” diye konuştu.

“Birbirlerini suçladılar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından sonra büyükelçiler arasında panik havasının başladığını ve büyükelçilerin suçu birbirlerinin üzerine attığını söyleyen Çavuşoğlu, “(Büyükelçiler) Yardımcılarını suçlayanlar oldu. Bu işin arkasında kimin olduğunu, perde arkasını öğrendik. Genç diplomatların başlattığı süreçte bu hadsiz açıklamayı yaptılar. O zaman nasıl geri dönebiliriz arayışına girdiler. İlk olarak biliyorsunuz, ABD açıklama yaptı. Biz Güney Kore’den döndükten sonra bu gelişmeler oldu ve büyükelçiler net bir şekilde geri adım atmak durumunda kaldılar” dedi.

“Görüşme muhtemelen Glasgow’da olacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmenin muhtemelen İskoçya’nın başkenti Glasgow’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda olacağını belirten Çavuşoğlu, ayrıntıları şöyle anlattı: “Görüşme teklifi ABD’den geldi. ‘Ya G20 Liderler Zirvesi’nde ya da Glasgow’daki COP26’da görüşmek istiyoruz’ dediler. Görüşme muhtemelen Glasgow’da olacak. Önce konuşmalar ve sıraları belirlenecek. Arkadaşlarımız bu konudaki tarih ve saat ayarlamasını sürdürüyor.” .

“11 Kongre üyesinin yazdığı mektubun arkasında ‘Türkiye düşmanı lobiler’ var”

ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından haksız yere çıkardığını belirten Çavuşoğlu, “Parasını ödediğimiz F-35’ler Türkiye’ye verilmedi” dedi. ABD’de 11 Kongre üyesinin Başkan Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a yazdıkları mektuptaki “Türkiye’ye F-16 satılmamalı, eğer satılırsa Kongre bunu engeller” ifadesi sorulan Çavuşoğlu, “Bu mektubun arkasında ‘Türkiye düşmanı lobiler’ olduğunu görüyoruz. Neticede ABD’nin onay süreci bakımından Kongre önemli” yanıtını verdi.

“Türkiye hiçbir zaman çaresiz kalmamıştır”

ABD yönetiminin Kongre’yi bahane ederek Patriot füzelerini Türkiye’ye satmadığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının basit silahlarına bile izin vermediğini hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye’nin S-400’lere bu yüzden yöneldiğini anımsattı. F-16’ların satılmasının Kongre’ye takılması durumunda ne olacağının sorulması üzerine de Çavuşoğlu, “Türkiye hiçbir zaman çaresiz kalmamıştır. Şu anda ihtiyacının yüzde 70’inden fazlasını üretiyor. Diğer taraftan bir ülkeden herhangi bir engel çıktığı zaman başka alternatiflere yöneldik. Bu, SİHA’lar ve İHA’lar için de geçerli. Alternatiflerimiz var” dedi.

“Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçenekler masada”

Türk firmalarının giderek güçlendiğini, Türkiye’nin yoluna devam ettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Eğer ABD satmak istemezse, bu sorunları çözmek istemezse ya da Kongre engellerse, bu sefer Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de söylediği gibi, Su-35 ve Su-57 dahil diğer seçenekler devreye girer. Biz kendi uçağımızı üretene kadar, ihtiyacımızı farklı kaynaklardan sağlarız” ifadesini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.