Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Su-35 ve Su-57: Çavuşoğlu’nun F-16’ların alternatifi olarak sunduğu yeni nesil Rus savaş uçakları hakkında bilinenler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah (28 Ekim) katıldığı bir televizyon yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından haksız yere F-35 programından çıkarıldığını belirtti ve “Türkiye, hiçbir zaman çaresiz kalmamıştır” dedi. Çavuşoğlu, F-16’ların Türkiye’ye satışının ABD Kongresi’nin vetosuna takılması durumunda da, “Eğer ABD satmak istemezse Su-35 ve Su-57 dahil olmak üzere diğer seçenekler devreye gireceğini” söyledi. Peki Çavuşoğlu’nun F-16’lara alternatif olarak sunduğu yeni nesil Rus savaş uçakları Su-35 ve Su-57’ler hakkında neler biliyoruz?

Su-35’in özellikleri nelerdir?

Su-35, Sovyetler Birliği’nde tasarlanan ve ilk uçuşunu 1977’de düzenleyen, eski nesil Su-27 savaş uçağı üzerinden geliştirilmiş ve hava üstünlüğü ile çok görevli bir muharip uçak. 

Sukhoi Su-35

Su-35, aerodinamik tasarımı, itiş vektör sistemi ve yüksek itiş ve ağırlık oranı ile çevik ve it dalaşlarında kabiliyetli bir uçak olarak biliniyor.

Su-35, aynı zamanda hava-hava ve hava-kara silahları taşıyabiliyor ve birçok görevi üstelenebiliyor.

F-35’lerden farkı ne?

Dördüncü jenerasyon uçağı olarak Su-35, Amerikan F-22 ve F-35 gibi beşinci jenerasyon muharip uçaklardan çok daha farklı.

Beşinci jenerasyon uçakların sahip olduğu bazı kabiliyetler Su-35’te eksik.

F-35

F-35 gibi beşinci jenerasyon uçaklar düşük görünürlüğe, gelişmiş uçuş sistemlerine, iletişim, veri paylaşımı ve hedefleme sistemlerine sahip. Böylece bu uçakların radara yakalanma olasılığı çok düşük.

F-35’lerin radar, pasif optik hedefleme ve veri yönetimi sistemleri, Su-35’in sistemlerinden daha modern. Genellikle Rus savunma sistemleri, Batı sistemlerine karşı elektronik konusunda geride kalmıştır.  

Su-35’in elektronik sistemlerden kaynaklanan dezavantajı, şu anda Türkiye’nin, ABD’den talep ettiği F-16 Blok 70’lerden bile daha aşağı seviyede kalabileceği yorumlarına yol açıyor.

Rus uçaklarının motor ömürleri de Batı motorlarından daha düşük seyrediyor. Rus motor üretim felsefesi, daha ucuz ama daha az dayanıklı motorları tercih ediyor. Bununla beraber Batılı motorların ömürleri, genellikle Rus motorlardan dört veya beş kat daha uzun.

Su-57’nin özellikleri neler?   

Su-57 ise Ruslar’ın, Batılı beşinci jenerasyon uçaklarına cevabı olarak gösteriliyor.

Su-57

Şu anda dünyanın en genç muharip uçağı olarak bilinen Su-57, klasik Rus uçak tasarımı felsefesine uyarlanarak düzenlenmiş. Yüksek manevra kabiliyetine sahip ve Su-35 ile aynı motoru paylaşıyor.

Beşinci jenerasyon bir uçak olarak Su-57 de, F-35’ler gibi, düşük görünürlük, entegre gelişmiş uçuş sistemleri ve gelişmiş iletişim, veri paylaşımı ve hedefleme sistemlerine sahip. Fakat birçok uzman, bu sistemlerin F-35’lerin muadili olarak değil, F-16 Blok 70’ler ile kıyaslanabilir sistemler olabileceğine inanıyor.

Su-57’nin şu anda çok genç bir uçak olduğu ve kendini kanıtlama fırsatı olmadığı için hakkında söylenen birçok şey de spekülasyonlardan ibaret.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Su-57’leri tanıtmıştı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Ağustos 2019 tarihinde Rusya’nın başkenti Moskova’ya ziyareti sonrası Rus yetkililer, Türkiye ile Rusya arasında Su-57 ve Su-35 savaş uçakları hakkında görüşmeler yürütüldüğünü söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ziyareti kapsamında Rusya’nın havacılık fuarı olarak bilinen MASK 2019’da, Ruslar’ın yeni nesil savaş uçağı Su-57’yi yakından inceleme fırsatı bulmuştu.

Putin, Erdoğan’a yeni nesil Su-57’lerin kokpitini tanıtıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan uçağı incelediği sırada Putin’e “Biz bundan mı alacağız?” diye sormuş ve Putin de, “Evet, alabilirsiniz” yanıtını vermişti.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Ankara’ya yaptırım uygulama kararı almış ve F-35 projesinden çıkartmıştı. 7 Nisan 2021 tarihinde ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası CAATSA kapsamında Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında bulunduğu dört yetkiliye, Rusya ile kurulan ilişkiler ve Rusya’dan temin edilen S-400 Hava Savunma Sistemi nedeniyle uygulanacak yaptırımların yürürlüğe girdiğini duyurmuştu. 

Derleyenler: Murat Türsan & Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.