İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği (İBB), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Volkswagen Arena’da yapıldı. Kutlamalara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu katıldı. Etkinlik, müzisyen Rahman Altın’ın bestesi ve oyuncular Ebru Cündübeyoğlu, Fikret Yıldırım Urağ ve Mert Turak’ın katılımıyla senfonik müziğin performans sanatı ile buluştuğu özel gösteri ile devam etti, Kenan Doğulu ve Mahmut Orhan konserleri ile tamamlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 29 Ekim konuşması geceye damga vurdu. İmamoğlu, “Olacak, yeni bir başarı hikayesine hep birlikte imza atacağız. Bu ülkede milletin dediği olacak” dedi.
İBB, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı Volkswagen Arena’da kutluyor
— Medyascope (@Medyascopetv) October 29, 2021
Kutlamalara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ve Buğra Kavuncu katıldı
Etkinlik Kenan Doğulu ve Mahmut Orhan konseri ile devam edecek@eaalimacit https://t.co/XYcXXS19Y8 pic.twitter.com/TXhyVmiAAs
“Bu ülkeyi işgalden bağımsızlığa, esaretten özgürlüğe ve saltanattan ulusal egemenliğe taşımak hiç kolay olmadı”
Katılımın çok yoğun olduğu etkinlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda cumhuriyetin bu topraklarda gerçekleştirilmiş hayallerin en büyüğü olduğunu vurguladı. İmamoğlu, “Bundan bir asır önce bu topraklarda, herkesin aynı haklara sahip olarak, özgür ve eşit doğduğu bir ülkeyi hayal etmek bile zordu. Milli iradeye dayalı, demokratik bir yönetim talep etmek bile ağır bedeller ödemeyi gerektirirdi. Bu ülkeyi işgalden bağımsızlığa, esaretten özgürlüğe ve saltanattan ulusal egemenliğe taşımak hiç kolay olmadı. Çünkü bunları düşünmek, bu doğrultuda bir vizyona sahip olmak ve bu hedefler için bir araya gelebilmek cesaret istiyordu. Ama başardık” dedi.
“Demokrasiyi, laikliği ve hukuk devletini tercih ettik”
İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Farklı özelliklerimize göre ayrışmayı değil, Cumhuriyetin bizi birleştiren ve önümüzü aydınlatan ışığı altında kardeşçe yaşamayı seçtik. Demokrasiyi, laikliği ve hukuk devletini tercih ettik. Sahibi olduğumuz cumhuriyetin, eşit ve onurlu vatandaşları olmaya karar verdik. Bu dönüşümün rotasından sapmasına, amacından ve anlamından uzaklaşmasına veya hızını kaybetmesine izin veremeyiz. İkinci yüzyılına adım atmaya hazırlanırken, cumhuriyetimizi kuranlara, yaşatanlara ve yüceltenlere bir söz veriyoruz: Başlattıkları yürüyüşü hızlandıracak, cumhuriyetimizin ilke ve ideallerini eksiksiz hayata geçireceğiz.”
“Kendisini milli iradenin üstünde gören anlayışlardan ülkeyi bütünüyle ve sonsuza kadar hep birlikte kurtaracağız”
Konuşmasında milli irade vurgusu yapan İmamoğlu, şöyle devam etti: “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, kendisini milli iradenin üstünde gören anlayışlardan ülkeyi bütünüyle ve sonsuza kadar hep birlikte kurtaracağız. Bu ülkede makamı, yetkisi ne olursa olsun, millet iradesinin çok sesli, çok renkli ve çoğulcu yapısına herkes saygı duyacak. ‘Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Demokrasinin bütün icapları sırası geldikçe uygulamaya koyulmalıdır’ diyor Atatürk. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, demokrasiyi, vazgeçilmez bir yönetim modeli ve bir toplumsal yaşam biçimi olarak tüm boyutlarıyla hayata geçireceğiz. Cumhuriyetin demokratik ruhunu ülkenin tüm kurumlarında hakim kılacağız.”
“Hepimiz birlikte yapacağız. Belirli bir kişi, bir lider, bir örgüt veya bir kurum değil, biz yapacağız”
Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, hiçbir yurttaşın kendisini “kimsesiz” hissetmeyeceğini belirten İmamoğlu, “Cumhuriyeti, yardımlaşmanın, dayanışmanın, kederde ve sevinçte bir olmanın en güçlü ifadesi haline getireceğiz. Evet, bütün bunları ve çok daha fazlasını yapacağız. Biz yapacağız. Hepimiz birlikte yapacağız. Belirli bir kişi, bir lider, bir örgüt veya bir kurum değil, biz yapacağız. Biz, 29 Ekim 1923’ten bugüne, bu ülkenin tek sahibi olan bizler, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarıyız. Cumhuriyet bize, bu ülkede yurttaşların üstünde hiçbir güç olamayacağını öğretti. Cumhuriyet bize, ülkenin büyük küçük tüm yöneticilerinin, yurttaşa en iyi şekilde hizmet etmek dışında bir anlamı, bir işlevi olamayacağını gösterdi. Biz, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarıyız ve cumhuriyet bize, kendimize inanmayı, kendimize güvenmeyi öğretti” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Biz, heyecanı yüksek, genç bir cumhuriyetin, adalete susamış, demokrasiye inanmış yurttaşlarıyız. Elbette başaracağız”
“Cumhuriyeti biz kurduk ve nice yüzyıllara, yine biz yurttaşlar taşıyacağız” diyen İmamoğlu, sözlerin şöyle tamamladı: “İkinci yüzyılımızda, nice güzelliklerle, nice mutluluklarla dolu, herkesin kendisini bir parçası hissettiği, tüm dünyaya örnek olacak, yeni bir başarı hikayesine hep birlikte imza atacağız. Bu ülkede, milletin dediği olacak. On binlerce yıldır medeniyetlere beşiklik yapmış bu kadim toprakların dört bir yanından özgürlük şarkıları yeniden yükselecek. Her kentte, her köyde, her mahallede, eşitlik ve kardeşlik duyguları yayılacak. Bu ülkede, herkes hakkını alacak. Adalet ve liyakat dört bir yanda hakim olacak. Bu güzel ülke, hepimizin biricik evi ve gururu, Türkiye, dünyada parmakla gösterilecek. İnsanlık için yeniden ilham kaynağı olacak. Yolumuz uzun. Ama biz, heyecanı yüksek, genç bir cumhuriyetin, adalete susamış, demokrasiye inanmış yurttaşlarıyız. Elbette başaracağız. Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun..