Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 41 Kongre üyesinden Blinken’a mektup: “Türkiye’ye F-16 satmayın”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin 41 üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken‘a bir mektup yazarak, Joe Biden yönetimini Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmamaya çağırdı ve “İyileştirilmiş F-16’lar bizim ve güvenilir müttefiklerimiz için hâlâ çok önemli bir rol oynaması nedeniyle bu satış, kabul edilebilir bulmadığımız bir risk teşkil etmektedir” dedi.

Üyeler kaleme aldıkları mektupta, Kongre’nin 2017 yılında ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’nı (CAATSA) kabul ettiğini ve Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle CAATSA yaptırımlarına tabii tutulduğunu hatırlattı.

Mektupta, Türkiye’nin ekim ayında ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin‘den 40 adet F-16 ve 80’e yakın modernizasyon kiti almak için talepte bulunduğunun altı çizildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin Türkiye’ye “F-16’ları F-35 programına Ankara’nın yatırımları karşılığında önerdiğini” belirtmesi üzerine bu durumun henüz teyit edilmediğini belirten Kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16’ların satılmamasına gerekçe olarak da dört madde gösterdi.

Bu maddeler şöyle:

  1. “CAATSA yaptırımlarının uygulanmasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen Erdoğan hükümeti, ABD yasalarına uymaya ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yol açan temel koşullara çözüm bulmaya niyeti olmadığını belirtti. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan eylül ayında Türkiye’nin Rusya’dan ikinci paket S-400 hava savunma sistemi alma niyetini açıklamıştı.
  2. Başkan Biden’ın Ankara Büyükelçiliği’ne aday olarak gösterdiği eski Arizona Senatörü Jeff Flake, adaylık konuşmasında, Türkiye’nin Rusya’dan ilave S-400’leri alması durumunda CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağını açıkladı. Nitekim biz de aynı fikirdeyiz. Hem yönetimin hem de Kongre’nin tutumunu aynı olduğundan, Türkiye’nin F-16 Talep Mektubu’nu işleme almak Türkiye’ye yanlış bir işaret göndermektir. Öte yandan Türkiye, Rusya ile askeri ilişkilerini geliştirmeye devam ederken, ABD yönetiminin kararlılığına gölge düşürmektedir.
  3. Kongre’nin Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını istemesindeki nedenlerden biri S-400’ler ile F-35’lerin bir arada kullanımıyla ilgili risklerden kaynaklanmaktaydı. Uzmanlar, Ankara’nın S-400’leri elinde bulundurmasına devam etmesi halinde, Türkiye’nin F-16 Blok 70 modernizasyon kitlerini sağlamanın benzer riskler olduğunu belirtiyor. İyileştirilmiş F-16’lar bizim ve güvenilir müttefiklerimiz için hâlâ çok önemli bir rol oynaması nedeniyle bu satış, kabul edilebilir bulmadığımız bir risk teşkil etmektedir.
  4. Son olarak, halihazırdaki CAATSA yaptırımları göz önünde bulundurulduğunda, F-16’ların satışının ancak teknik ayrıntılar uygulanarak sonuçlanabileceğini tahmin ediyoruz. Böyle bir formül de Kongre’nin uygunsuz bir şekilde atlatılması olarak görülmeli ve bizi olası bir satın alma işlemini kısıtlamak için ek mevzuat düşünmeye zorlayacaktır.”

“Kökleri Batı’ya dayanan bir Türkiye hedefinizi paylaşıyoruz”

Kongre üyeleri mektuplarına, “Kökleri Batı’ya dayanan bir Türkiye hedefinizi paylaşıyoruz ancak Erdoğan hükümeti, ABD yasalarını ve NATO ittifakını ihlal ettiği için hesap vermekten kaçınırsa, bu hedefe ulaşamayız” diyerek son verdi.

Daha önce de Demokrat ve Cumhuriyetçilerden oluşan 11 Kongre üyesi, Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup yazmış ve mektupta Biden yönetimini Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmamaya çağırmıştı. Kongre üyeleri mektupta, Türkiye’nin ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini tehdit etmeye devam edeceğini de vurgulamıştı.

“F-16’lar konusunda Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden pazar günü İtalya’nın başkenti Roma’daki G-20 Liderler Zirvesi’nde görüşmüş ve görüşme 70 dakika sürmüştü. Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biden’ın olumlu yaklaşımını gördüm. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar” demişti. F-16’ların bir diğer boyutunun Temsilciler Meclisi ve Senato da olduğunu dile getiren Erdoğan Biden’a, “Dedik ki, ‘Her iki tarafta da ağırlığınız var, sizden gerekli itimamı bekliyoruz.’” ifadesini kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.