Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala, tutukluluğunun dördüncü yılı dolayısıyla bir mesaj paylaştı: “Hayatımın dört yılını kaybettikten sonra teselli bulabileceğim şey, benden sonra yargı karşısına çıkacakların adil muamele görmeleri ihtimalidir”

“Hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni devirmeye teşebbüs” suçlamalarıyla 1 Kasım 2017’de tutuklanan iş insanı Osman Kavala, tutuklanmasının dördüncü yılı olması nedeniyle bir mesaj paylaştı. Kavala, mesajında dört yıl boyunca hayatını yaşayamadığını, hedef gösterildiğini belirtti.

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı. 1 Kasım 2017’de “hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni devirmeye teşebbüs” suçlamalarıyla tutuklandı. Kavala’nın ve avukatlarının tahliye talepleri kabul görmedi. 29 Aralık 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapıldı.

Tutukluluk kararından 16 ay sonra Kavala hakkındaki ilk iddianame TCK 312. madde (hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs) yönünden düzenlendi. Kavala’nın avukatları tutukluluktan 18 ay sonra ilk kez tutukluluk inceleme duruşmasına katıldı. 30 Nisan 2019’daki duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Kavala’nın 15 kişi ile birlikte “hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” (Türk Ceza Kanunu/TCK 312) suçlamasıyla yargılandığı Gezi Parkı davasının ilk celsesi, Silivri Kampüsü’nde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Haziran 2019’da yapıldı. 

11 Ekim 2019’da Kavala’nın TCK 309 ile ilgili suçlamadan tahliyesine karar verildi.

10 Aralık 2019’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kavala’nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5.1, 5.4 ve 18. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, tutukluluğun bir hak ihlali olduğuna ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar verdi. 30. Ağır Ceza Mahkemesi bu karara rağmen tutukluluğun devamına hükmetti.

Gezi davasında, Kavala ile birlikte tüm sanıklar hakkında 18 Şubat 2020’de beraat, Kavala hakkında da tahliye kararı verildi. Ekim 2019’da tahliye kararı verilen soruşturma kapsamında Silivri Cezaevi’nden çıkmadan tekrar gözaltına alındı. 9 Mart 2020’de ise Kavala, üçüncü bir suçlama ile karşılaştı. TCK 309. madde suçlamasıyla yargılandığı dosya kapsamında TCK’nin 328. maddesi uyarınca Kavala hakkında casusluk suçlamasıyla tutuklama kararı verildi. Kavala cezaevinden çıkmadan bir kez daha tutuklandı.

3 Aralık 2020’de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına ve AYM’nin daha fazla ertelemeden AİHM kararına uygun düşecek şekilde dosyayı görüşmesine dair ara kararını açıkladı.

İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021’de, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gezi davasındaki beraat kararlarını bozdu.

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Can Dündar, Memet Ali Alabora’nın da aralarında olduğu 16 kişinin yargılandığı Gezi davası ile Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 sanıklı davanın birleşmesi sonrası ilk duruşma 8 Ekim’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Osman Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu davanın ilk duruşmasında mahkeme, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 26 Kasım’da yapılacak.

“Yargıdaki sorunlarla yüzleşilmeli”

Osman Kavala, tutuklanmasının dördüncü yılı dolayısıyla bir mesaj paylaştı. Dört yıl boyunca kendi hayatını yaşayamadığını, hedef gösterildiğini belirten Kavala’nın mesajı şöyle:

“Pazartesi günü Silivri Cezaevi’nde dördüncü yılım tamamlandı. Bu süre içinde, sadece cezaevinde olduğum için kendi hayatımı yaşama imkanımı kaybetmekle kalmadım, hedef gösterildiğim ve kamuoyunda hakkımda ‘karanlık’ ve ‘kötü’ bir insan izlenimi yaratılmaya çalışıldığı için kendi gerçekliğim de tahrif edildi. Hayatımın dört yılını kaybettikten ve bir ‘memleket sorunu’ haline geldikten sonra, teselli bulabileceğim şey, yaşadıklarımın yargıdaki sorunlarla yüzleşilmesine katkıda bulunması ve benden sonra yargı karşısına çıkacak olanların daha adil bir muamele görmeleri ihtimalidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.