Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, yüz tanıma sistemini kaldırıyor

Facebook, fotoğraf ve videolardaki kullanıcıları otomatik olarak tanımlayan yüz tanıma sistemini kapatacağını açıkladı. Yüz tanıma teknolojisinin mahremiyet, ırksal önyargı ve tanıma başarısı gibi konularda artan endişeler söz konusu. Şirket, yasa yapıcıların henüz ­yüz tanıma teknolojisinin nasıl kullanılması gerektiğine dair net kurallar dizisi oluşturmadığını söyledi.

Facebook, yüz tanıma teknolojisi nedeniyle çok ciddi eleştirilere maruz kaldı. Şimdiye kadar Facebook kullanıcıları, resimlerde yüzlerini tarayıp, platformda başka biri onların bulunduğu bir fotoğraf yayınlamışsa kendilerini bilgilendiren hizmeti kullanmayı tercih edebiliyordu.

Facebook Yapay Zeka Başkan Yardımcısı Jerome Pesenti, bir blog yazısında “Bu devam eden belirsizliğin ortasında, yüz tanıma sistemi kullanımını bir dizi kullanım durumuyla sınırlamanın uygun olduğuna inanıyoruz” dedi.

Yüz tanıma sistemi ırksal ayrımcılık yapmakla suçlanıyordu

ABD hükümetininin bir araştırmacısı, yüz tanıma algoritmalarının Afro-Amerikalıların ve Asyalıların yüzlerini tanımada beyazlara kıyasla çok daha başarısız olduğunu öne sürdü.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmaya göre, Afro-Amerikalı kadınların yanlış tanınması olasılığı diğer her gruptan daha yüksek.

Facebook gizlilik yasalarını ihlal ettiği için 550 milyon dolar ödemişti

Geçtiğimiz yıl Facebook’un fotoğrafları tarama ve etiketleme şekliyle ilgili uzun süredir devam eden yasal süreç sonuçlanmıştı. Dava 2015’ten beri devam ediyordu. Şirketin yüz tanıma aracının eyaletin gizlilik yasalarını ihlal ettiğini iddia eden Illinois’deki bir grup kullanıcıya Facebook’un toplam 550 milyon dolar ödemesi kararlaştırılmıştı.

Amazon ve Microsoft gibi firmalar, teknoloji kullanımını tartışmalı hale getirdiği gerekçesiyle polislere yüz tanıma ürün satışlarını askıya aldı.

Facebook, hükümetin artan baskısı altında

Dünyanın en büyük sosyal medya ağını yönetmenin yanı sıra Instagram ve Whatsapp’ın da sahibi olan Facebook, yasa yapıcılar ve politikacıların artan baskıları altında. Rekabete aykırı uygulamalar iddiasıyla bir antitröst davası açan ABD Federal Ticaret Komisyonu da dahil olmak üzere Facebook sürekli artan incelemelerle karşı karşıya kalıyor.

Geçtiğimiz ay eski bir çalışan, şirketi etik olmayan davranışlarla suçladı. Frances Haugen, Facebook’un kârı kullanıcı güvenliğinin önüne koyduğunu ileri sürerek, buna dair bazı şirket içi belgeleri ifşa etti.

Mark Zuckerberg

Facebook İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg ise Haugen’in iddialarının şirketi karalamaya yönelik koordineli bir çabanın parçası olduğunu savundu. Facebook, hakkında bir dizi olumsuz iddianın ardından çatı şirketinin adını “Meta” olarak değiştirdi. Şirketin mevcut isminin “ne gelecekte ne de bugün yaptıkları işi temsil ettiğini” ve bu yüzden değişmesi gerektiğini söyleyen Zuckerberg, “Zaman içinde bir metaverse şirketi olarak görülmemizi umuyorum” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.