Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 9-10 Aralık’ta düzenleyeceği Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye davet edilmedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın seçim vaatlerinden biri olan Global Demokrasi Zirvesi, 9-10 Aralık’ta çevrimiçi olarak düzenlenecek. Demokrasinin, insan haklarının, özgür ve adil seçimlerin öneminin altı çizileceği zirveye Türkiye’nin çağrılmadığı ortaya çıktı.

Biden’ın yardımcılarının düzenlenecek bu çevrimiçi zirvenin gündemini ve katılımcılarını belirlemeye çalıştığı belirtilirken çalışmaların çoğu gizli tutuluyor. POLITICO‘nun dış haberler muhabiri Nahal Toosi‘nin elde ettiği katılımcı listesinde 106 ülke yer alıyor. Henüz kesinleşmemiş 106 ülkenin yer aldığı listede Türkiye bulunmuyor.

Listede Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Çin, İran, Macaristan ve Afganistan da yer almıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden

Biden, Myanmar’dan Sudan’a birçok ülkede darbelerin ve darbe girişimlerinin yaşandığı bir yılda demokrasi zirvesine ev sahipliği yapıyor. Ancak zirveye katılan kaç ülkenin zirvede belirtilecek taahhütlere imza atacağı ve kaçının bu taahhütleri takip edeceği belirsizliğini koruyor. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndan Steven Feldstein zirveyle ilgili olarak, “Toplantının sembolik anlamı önemli ancak zirvenin yaratacağı değişiklik daha sonra görülecek. İlk toplantının ele alamayacağı birçok sorun bulunuyor. Örneğin demokratik gerileme gösteren ülkelere neler yapılması gerektiği” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.