Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ: Avrupa bir kez daha salgının merkezi haline geliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşı kapsamının eşit olmaması ve önleyici tedbirlerin gevşetilmesinin Avrupa’yı salgını “kritik bir noktaya” getirdiğini belirtti. DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, koronavirüs vakaların tekrar rekor seviyelere yaklaştığını ve 2022’nin şubat ayına kadar 500 bin ölüm öngördüğünü söyledi.

Kluge, bölgedeki 53 ülkenin virüsün yeniden canlanması tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti ve hükümetleri sosyal ve halk sağlığı önlemlerini uygulamaya çağırdı. Kluge, “Avrupa yeniden salgının merkez üssü haline geldi. Virüsün yaygın bir şekilde yeniden ortaya çıkmasıyla, her sağlık yetkilisinden şu anda önlemleri gevşetmeyi veya kaldırmayı dikkatlice yeniden gözden geçirmesini istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Hans Kluge

DSÖ Avrupa’nın kıdemli acil durum görevlisi Catherine Smallwood, önleyici tedbirleri çoğunlukla kaldıran ülkelerde enfeksiyonlarda bir artış görüldüğünü söyledi.

Almanya perşembe günü, 33 bin 949 vaka sayısı bildirdi. Sağlık Bakanı Jens Spahn‘in eyalet sağlık bakanlarıyla kıştan önce virüsün yayılmasının nasıl sınırlanacağını tartışmak için görüşeceği bildirdi. En düşük aşılama oranlarına sahip iki Avrupa Birliği (AB) ülkesi Bulgaristan ve Romanya da salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük koronavirüs kaynaklı ölümleri bildirdi. Estonya, tüm halka açık etkinlikleri ve toplantıları aşılanmamış kişilere kapattı ve iki doz aşılanan kişilerin kapalı alanda maske takmasını zorunlu hale getirdi.

Vaka sayılarında çarpıcı bir artışla karşı karşıya kalan Hollanda hükümeti, 6 Kasım’dan itibaren daha katı sosyal kısıtlamalar getirerek mağazalar ve Kovid geçişleri gibi kamusal alanlarda müzeler ve diğer kamusal alanlar için maske takmayı zorunlu hale getirecek.

Belçika’da vaka sayılarının bir yıl içinde en yüksek seviyeye ulaşması, kapalı alanlarda maske takmayı yeniden başlatması ve insanları uzaktan çalışmaya teşvik etmesinin ardından pazartesi gününden itibaren kısıtlamalarını sıkılaştırma kararının uygulanacağı belirtildi.

Kluge, Avrupa ve Orta Asya’daki vaka sayılarının bir haftada yüzde 6, ölümlerin yüzde 12 arttığını ve geçen ay yeni günlük vakaların yüzde 55 arttığını söyledi. Avrupa ve Orta Asya, şu anda küresel olarak tespit edilen tüm vakaların yüzde 59’unu ve tüm ölümlerin neredeyse yarısını oluşturuyor.

Kluge, en endişe verici gelişmenin 65 yaş ve üzeri gruplarda enfeksiyon ve ölümlerdeki hızlı artış olduğunu, hastaneye başvuru oranlarının bir haftada iki katından fazla artması ve ölüm oranlarının yüzde 75’inin artık 65 yaş ve üzeri kişilerde meydana geldiğini ifade etti.

Kluge, “Bu yörüngede kalırsak, gelecek yıl şubat ayının ilk gününe kadar Avrupa ve Orta Asya’da yarım milyon ölüm daha görebiliriz. Yetkililer, risk altındaki gruplar için aşıların piyasaya sürülmesini hızlandırmalı” dedi ve “Bugün hastaneye kaldırılan ve koronavirüsten ölen çoğu insan tam olarak aşılanmamış” vurgusunu yaptı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.