Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Laz Enstitüsü, tehlike altındaki diller için farkındalık oluşturmak amacıyla 7 Kasım’ı Lazca Dil Günü ilan etti

Laz Enstitüsü, ilk Lazca gazete Mç’ita Murutsxi (Kızıl Yıldız) yayımlanmaya başladığı ve aynı zamanda Laz müzisyen Kazım Koyuncu’nun doğum günü olan 7 Kasım’ı “Lazca Dil Günü” ilan etti. İlk kutlama, çok sayıda şair, yazar, sanatçı ve aktivistin katıldığı çevrimiçi toplantıyla yapıldı.

Laz dili ve kültürünün yaşatılması amacıyla 2013 yılında kurulan Laz Enstitüsü, 7 Kasım’ı Lazca Dil Günü olarak ilan etti. Dünyada yok olma tehlikesi altında olan diller arasında yer alan Lazca’nın korunması, yaşatılması ve bu konuda farkındalık oluşturulması amacıyla belirlenen gün kapsamında çeşitli etkinlikler planlanıyor. Lazca Dil Günü, Lazca ve bütün tehlike altındaki diller için farkındalık oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kazım Koyuncu

Laz Enstitüsü, Lazca Dil Günü olarak 7 Kasım’ı seçmelerinin gerekçesini şöyle açıkladı:

“İlk Lazca gazete olan Mç’ita Murutsxi (Kızıl Yıldız), İskender Tzitaşi ve arkadaşları tarafından 7 Kasım 1929’da Sovyetler Birliği içinde özerk bir cumhuriyet olan Abhazya’da yayımlandı. 7 Kasım’ın başka bir açıdan önemi de Laz müzisyen Kazım Koyuncu’nun doğum günü olması. Lazca’nın Türkiye’de tanınması ve sevilmesine büyük katkısı olan Kazım Koyuncu, Laz gençleri tarafından da çok sevilen ve örnek alınan bir kişiliktir. Bütün bu özellikler bir araya geldiğinde simgesel olarak 7 Kasım’ın Lazca Dil Günü olarak belirlenmesi ve kutlanması bir değere işaret etmektedir.”

Lazca Dil Günü için geçen pazar günü (7 Kasım) çevrimiçi bir toplantı düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye’den ve yurtdışından Lazca üretimleri olan çok sayıda şair, yazar, sanatçı ve aktivist ile Laz Kültür ve Dayanışma Derneği, Tehlike Altındaki Diller Ağı bileşenlerinden İstanbul Kafkas Kültür Derneği, Zaza-Der, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği temsilcileri katıldı. Lazca şiirlerin okunduğu ve şarkıların söylendiği etkinlikte Lazca’nın güncel durumu üzerine konuşmalar yapıldı.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

İlk Lazca gazete Mç’ita Murutsxi (Kızıl Yıldız)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.