Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden ve Şi Cinping çevrimiçi görüşecek: Gündem Tayvan, siber güvenlik ve nükleer silahlar

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bugün sanal bir zirvede bir araya gelecek. Rakip güçler, geçen hafta İskoçya’nın Glasgow kentindeki BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) iklim değişikliği ile birlikte mücadele etmek için ortak bir bildiriye imza atmışlardı.

Joe Biden ve Şi Cinping

ABD basınına göre iki liderin üçüncü görüşmesinde, siber güvenlik, ticaret ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi konular masada olacak.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki cuma günkü (12 Kasım) açıklamasında, “İki lider, ABD ile Çin arasındaki rekabeti sorumlu bir şekilde yönetmenin yollarını ve çıkarlarımızın örtüştüğü yerlerde birlikte çalışmanın yollarını arayacak” dedi.

Jen Psaki

İki lider, Biden’ın ocak ayında göreve başlamasından bu yana iki kez konuştu. Geçen hafta ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi’ne bir mektup gönderen Şi, ülkesinin ilişkileri yeniden rayına oturtmak için ABD ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti ve işbirliğinin “tek doğru seçim” olduğunu da sözlerine ekledi.

Biden’ın istekleri neler?

BBC’nin analizine göre, toplantıdan bir sonuç çıkma olasılığı düşük ancak toplantının düzenlenmesi bile başlı başına büyük bir sonuç olacak. Her iki taraf da, son birkaç yılda düşüşe geçen ABD-Çin ilişkisini onarmak niyetinde. Tayvan’ sorununun gündem maddelerinin başında olması muhtemel gözüküyor.

Çin’in Tayvan’daki askeri hareketliliği artırması üzerine Biden’ın Şi’den Tayvan Boğazı’nda barışı koruma sözü vermesini isteyeceği iddia ediliyor. Buna karşılık ise Biden’ın Çinli mevkidaşına, ABD’nin Tayvan’ın egemenliği konusunda hiçbir tavır almadığı konusunda güvence vermek zorunda kalması gerekecek.

Şi’nin istekleri neler?

Pekin için Tayvan, anakara ile tam olarak yeniden birleşmesini istediği kaçak bir bölge. Şi her fırsatta bu birleşmenin kaçınılmaz olduğu mesajını veriyor. Ancak birkaç hafta önce Biden yönetimi, olası bir Çin saldırısında Tayvan’ı savunma sözü vermişti. Şi Cinping’in bu konuda Biden’dan bir açıklama isteyeceği belirtiliyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Esra Ataş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.