Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayvan, 110. kuruluş yıldönümünü Çin ile yaşanan gerilimin gölgesinde kutladı – Devlet Başkanı Tsai: “Tayvan halkı baskılara boyun eğmeyecek”

Oğuz Solak, Tayvan’dan bildiriyor…

Tayvan, dün (10 Ekim) 110. kuruluş yıldönümünü kutladı. Başkent Taipei’deki kutlamalarda konuşan Devlet Başkanı Tsai İng-wen, ülkesinin, Çin’in “baskılarına” boyun eğmeyeceğini söyledi. Tayvan Boğazı’ndaki gerilimin son zamanlarda artması üzerine bölgede bir çatışma yaşanmasından endişe ediliyor. 

Fotoğraf: Oğuz Solak

Başkent Taipei’de düzenlenen kutlamalarda olimpik sporcuların, askerlerin, sağlık çalışanlarının ve salgın sırasında ön saflarda çalışanların yer aldığı bir kortej de düzenlendi. Törende konuşan Tsai, dünyadaki demokratik rejimlerin, büyüyen otoriterliğin tehdidi altında olduğunu ve Tayvan’ın, demokrasi cephesinin ilk savunma hattında yer aldığını belirtti.  

Fotoğraf: Oğuz Solak

Yakın zaman önce aşı temini konusunda gerilim yaşayan Çin ve Tayvan arasındaki ilişkiler, yıllardır hiç olmadığı kadar sert seyrediyor. Tayvan Milli Günü’nden önceki haftalarda rekor sayıda Çin uçağı, Tayvan’ın hava savunma sahasına girerken, Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Tayvan Boğazı’ndaki durumu “40 yıldır gördüğüm en ciddi gerilim” sözleriyle değerlendirmiş ve Çin’in 2025 yılına kadar Tayvan’ı topyekûn işgal edecek kapasiteye erişebileceğini söylemişti

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ise geçen günlerde Tayvan’la “yeniden birleşme”  çağrısı yaptı. Şi, “Çin’in tam anlamıyla yeniden birleşmesi görevi başarıya ulaşmalıdır ve kesinlike ulaşacaktır da” dedi.

Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Şi’yle konuştuğunu ve Pekin’in, Tayvan konusunda daha önceki anlaşmalara uyacağını söyledi. Tayvan Boğazı’nda yaşanan gelişmelerin ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çinli diplomat Yang Jiechi, İsviçre’de altı saatlik bir görüşme yaparken, Biden ve Şi’nin yıl sonuna kadar görüşeceği açıklandı.

Ne olmuştu?

Çin, Tayvan üzerinde hiçbir zaman fiili olarak kontrol sahibi olamadı. Resmi adı Çin Cumhuriyeti olarak bilinen Tayvan, Çin İç Savaşı’ndan önce iktidarda bulunan ve iç savaşı kaybeden Çan Kay Şek’in adaya yerleştiği 1949 yılından beri kendi kendini yönetse de, resmi olarak ülke statüsünde bulunmuyor. Ada ülkesini dünyada sadece 15 ülke tanırken, Türkiye’nin de dahil olduğu diğer ülkeler, Tayvan’la olan ilişkilerini resmi olmayan kanallar aracılığıyla yürütüyor. 

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan (Çin Cumhuriyeti) birbirini tanımıyor. Pekin, Tayvan’ı fiilen sınırlarına katmak istiyor ve mevcut Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ilk kez seçildiği 2016 yılından bu yana, bölgedeki tansiyon artmış durumda. Tsai, Çin-Tayvan sorununda ülkesinin bağımsız olduğu bir çözüme inanıyor.

Pekin, her ne kadar “barışçıl yeniden birleşme” çağrıları yapsa da, adaya askeri müdahalede bulunma ihtimali mevcut. ABD’nin olası bir çatışmaya müdahil olup olmayacağı bilinmiyor. Vaşington’un Tayvan’a verilebilecek askeri desteğe dair bağlayıcı bir beyanı bulunmuyor.

Demokrasi vurgusu

Fotoğraf: Oğuz Solak

Foreign Affairs Dergisi’nin son sayısı için bir yazı da kaleme alan Tsai İng-wen, bu yazısında otoriter yönetimlerin, salgınla beraber kendi yöntemlerinin doğruluğuna ikna olduğunu belirtti ve “Eğer Tayvan düşerse, bunun sonuçları bölge barışı ve demokratik ittifak sistemi için felaket olur” dedi.

Fotoğraf: Oğuz Solak

Tayvan Milli Günü’ndeki konuşmasında da demokrasi vurgusunda bulunan Tsai, “Çin’in önümüze serdiği yol, ne Tayvan için özgür ve demokratik bir yaşam biçimi, ne de 23 milyon insanımıza egemenlik hakkı sunuyor” diye konuştu.

Konuşmasında Tayvan’ın yarı-iletken çip pazarındaki rolü ve ada ülkesinin 2050’de ulaşmayı amaçladığı sıfır emisyon hedefine de değinen Tsai, ayrıca salgın sırasında hayatını kaybeden Tayvanlılar’a baş sağlığı diledi.

Törenden görüntüler:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.