Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus mülteci krizi: AB’nin Belarus’a ilave yaptırım kararı alması bekleniyor

Polonya ile Belarus arasındaki mülteci krizi devam ediyor. Ortadoğu‘dan gelen binlerce düzensiz göçmen, Avrupa ülkelerine ulaşmak için Polonya ile Belarus sınırında açlık, susuzluk ve sert hava koşullarına karşı hayatta kalma mücadelesi veriyor. Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısındaki ana gündem maddesinin sınırda yaşanan kriz olması ve Belarus’a uygulanan yaptırımların genişletilmesi kararının alınması bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikalarından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün (15 Kasım) toplanacak dışişleri bakanlarının Belarus’a yönelik yaptırımları, göçmenleri birlik sınırına getirdiği düşünülen havayolları ve seyahat acentelerini de kapsayacak şekilde genişleteceğini söyledi.

Joseph Borrell

Borrell hafta sonu Fransa merkezli Le Journal du Dimanche’ye verdiği demeçte, “Belarus’a yönelik yaptırımlarımızın yasal çerçevesinin bu ülkeye göçmen kaçakçılığına destek veren herkese uygulanması için çaba harcayacağız” dedi. Sınıra göçmen taşıyan havayolları ve seyahat acentelerinde çalışan kişilere seyahat yasağı getirileceğini ve Avrupa’daki malvarlıklarının dondurulacağını belirten Borrell, mülteci krizinde rol oynadığı düşünülen 30 hükümet yetkilisine de yaptırım uygulanacağını söyledi.

İki üst düzey diplomat, Reuters haber ajansına verdikleri demeçte, Belarus merkezli Belavia hava yollarına da yaptırım uygulamayı düşündüklerini belirtti.

AB, Minsk yönetimini, Belarus’a uygulanan yaptırımlara misilleme olarak mültecileri Avrupa topraklarına gitmeye teşvik etmek ile suçluyor.

Rusya arabuluculuğa hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Belarus-Polonya sınırındaki mülteci krizini çözmek için yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı. Putin, “Elimizden gelen bir şey varsa yardım etmeye hazırız” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Putin, devlet kanalı Vesti’ye verdiği demeçte“Herkesin bilmesini istiyorum. Sınırdaki mülteci kriziyle hiçbir ilgimiz yok” demişti. Putin sınırda yaşanan mülteci krizinden Batı’yı sorumlu tutmuş ve göçmenlerin Avrupa’ya gitmek istemelerinin temel nedeninin “Ortadoğu’da uygulanan politikalar” olduğunu öne sürmüştü.

Polonya’dan NATO’ya: “Somut adım atın”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, NATO’yu “somut adım atmaya” davet etti. Morawiecki, NATO Anlaşması’nın 4. maddesini vurgulayarak, Belarus’a sınır olan NATO üyeleri Polonya, Litvanya ve Letonya’nın ittifaktan istişarelerde bulunmayı talep edeceklerini söyledi. Morawiecki, “Endişeleri dile getirmek yeterli değil. Somut adımlara ve ittifakın tamamının taahhüdüne ihtiyacımız var” diye konuştu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.