Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya-Belarus arasındaki mülteci krizi: Sınırda Suriyeli bir gencin cansız bedenine ulaşıldı, en az dokuz mültecinin hayatını kaybettiği belirtiliyor

Ortadoğu‘dan gelen binlerce göçmen, Avrupa ülkelerine ulaşmak için Polonya ile Belarus sınırında açlık, susuzluk ve sert hava koşulları ile mücadele ediyor. Polonya polisi, Belarus sınırına yakın bir ormanlık alanda Suriyeli bir gencin cansız bedenine ulaştıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sınırda yaşanan mülteci krizinden Türkiye’yi ve Türk Hava Yolları’nı (THY) sorumlu tutmanın “yanlış” olduğunu söyledi.

İbrahim Kalın: “Krizin Türkiye ile ilgisi yok, THY’yi suçlamak yanlış”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Belarus ile Polonya arasında yaşanan mülteci krizinde Türkiye’yi ya da Türk Hava Yolları’nı suçlamanın yanlış olduğunu belirtti. AFP haber ajansına demeç veren Kalın, “Belarus, Polonya, Litvanya ve diğer Avrupa ülkeleri arasında yaşanan mülteci krizinin Türkiye ile hiçbir ilgisi yok. Mülteciler Belarus’a, oradan Litvanya, Polonya ve diğer AB ülkelerine gidiyor. Bunun için Türkiye’yi ya da THY’yi suçlamak çok yanlış” dedi.

Türkiye’den Belarus’a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemenliler’e bilet satılmayacak

Cuma günü (12 Kasım) Türkiye’den Belarus’a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına uçak bileti satılmayacağı ve bu kararın ikinci bir emre kadar yürürlükte kalacağı duyurulmuştu. Kalın, Türkiye’nin bu kararının Polonyalı ve diğer Avrupalı yetkililer ile yürütülen yoğun istişareler sonucunda alındığını belirtti.

Bu karar üzerine Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında bu işbirliği için Türk yetkililere teşekkür etmişti.

Sınırda Suriyeli bir gencin cansız bedenine ulaşıldı

Polonya polisi sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Dün (12 Kasım), Wolka Terechowska yakınlarında, sınıra yakın bir ormanlık alanda, genç bir Suriyeli göçmenin cansız bedenine ulaşıldı” dedi. Binlerce göçmen sınırı geçmeyi beklerken, pazartesi gününden itibaren en az dokuz mültecinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Belarus’a komşu ülkeler, sınırda yaşanan gelişmelerin askeri bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulunmuş ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden da sınırdaki mülteci krizi ile ilgili endişesini dile getirmişti.

Belarus yetkilileri bugünkü açıklamalarında, sınırdaki derme çatma bir mülteci kampına gelenlerin sayısının giderek artış gösterdiğini ve 100’e yakın kişinin de Polonya’ya geçtiğini belirtti.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, RMF FM’ye verdiği demeçte, önümüzdeki hafta sınırdaki durumu görüşmek üzere ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ile görüşeceğini söyledi. Kaminski, sınırda bin 500 kişinin kamp kurduğunu ve bu sayının günden güne arttığını da sözlerine ekledi.

Putin: “Krizin Rusya ile hiçbir ilgisi yok”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, devlet kanalı Vesti’ye verdiği demeçte, “Herkesin bilmesini istiyorum. Sınırdaki mülteci kriziyle hiçbir ilgimiz yok” dedi.

Putin, Avrupalı liderlerin krizi çözmek istiyorlarsa Lukaşenko ile görüşmeleri gerektiğini söyledi.

Putin Avrupalı liderlere seslendi ve Polonya-Belarus sınırında yaşanan mülteci krizini çözmek için Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmeleri gerektiğini belirtti. Putin, “Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın diğer birçok ülkesinden sınıra gelip Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilerin sınırda yaşadığı problemi çözmek için Lukaşenko ile görüşmeliler” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Lukaşenko’nun birbirleriyle konuşmaya hazır olduklarını da belirten Putin, “Umarım bu görüşme yakın gelecekte olur” dedi.

Putin sınırda yaşanan mülteci krizinden Batı’yı sorumlu tuttu ve göçmenlerin Avrupa’ya gitmek istemelerinin temel nedeninin “Ortadoğu’da uygulanan politikalar” olduğunu vurguladı. Putin şöyle devam etti:

“Mülteciler ile ilgili krizin nereden geldiğini unutmamalıyız. Kimdir bu sorunların nedeni? Belarus mu? Hayır. Bu sorunların nedeni Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere Batılı ülkeler tarafından oluşturuldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.