Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Telegram, Google Maps ve WhatsApp’ın gücü: Sosyal medya Polonya-Belarus sınırındaki mültecinin krizinin büyümesinde önemli rol oynadı

Polonya-Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi devam ediyor. Binlerce göçmenin Avrupa’ya ulaşmak için sınırda toplanması ve sınırdaki krizin büyümesinde göçmenlerin, Telegram, Google Maps ve WhatsApp gibi sosyal medya platformları üzerinden paylaştığı mesajlar önemli rol oynuyor. BBC’nin analizinin detaylarını sizinle paylaşıyoruz.

“Yemin ederim, bir araya gelmek en iyisi”  

Belarus’un batısındaki ormanlarda sert hava dalgasını kendisini gösterdikçe ve sınırdaki göçmenlerin beklentileri azalınca, bu sözler binlerce göçmen adayının arasında dolaşmaya başladı.  

Sosyal medyadaki mesajlara göre Polonya’ya geçmenin en iyi yolu, küçük gruplar halinde gizlice geçmeye çalışmaktan ziyade bir araya gelmek ve Avrupa ülkelerine girerken kimsenin sizi fark etmeyeceği umuduyla sürünerek ormandan geçmek. 

Sınıra 1,6 kilometre uzaklığındaki Azs-16 Belorusneft benzin istasyonunun görselleriyle paylaşılan mesajlarda, “Tüm göçmenler bu alana gidin” yazıyor.  

“Birçok göçmen burada”  

Geçen pazartesi günü (8 Kasım) binlerce göçmen Bruzgi Köyü’nün yakınındaki bu benzin istasyonunda toplandı ve sınıra yürümeye başladı. Hedef bölge, Polonya’ya rahat girebileceklerini umdukları Kuznica’daki geçitti.  

Kalabalığın çoğu ülkelerindeki ekonomik ve siyasi zorluklardan kaçarak AB’de daha iyi bir yaşam sürme umudunu taşıyan Iraklı Kürtler’den oluşuyordu.  

Pazartesi günü sosyal medyada yayınlanan videolarda, sınırdaki Belarus askerlerinin göçmenlerin sınıra ulaşmasına engel olmadıkları görünüyor. 

Lukaşenko rejiminin on binlerce göçmeni Minsk’e uçmaya teşvik edip, onları Polonya ve Litvanya sınırlarına yönelttiğine dair bol miktarda delil olsa da göçmenlerin eylemlerinde sosyal medyanın da ciddi bir rolü bulunuyor. 

Pazartesi günü Polonya, Belarus’u mültecilerin sınırı geçmesine yardım etmekle suçlamış ve bunu “hibrit bir saldırı” olarak adlandırmıştı. Fakat BBC ekibinin sosyal medya paylaşımlarından topladığı bilgiler, tek bir geçiş noktasından yapılan bu toplu girişimin Belarus otoritelerince değil göçmenler tarafından düzenlenmiş olabileceğini gösteriyor.  

Geçen hafta boyunca Kürtçe Telegram ve Facebook gruplarında göçmenlerin tek bir noktaya yönelmesine dair, spesifik bir hedef taşıyan binlerce mesaj paylaşıldığı görülüyor.  Örneğin, “Iraklı göçmenler” isimli bir grupta “Umut kafilesi burada, haritada kırmızı balonla işaretlenmiş yerde duruyor” mesajı birçok kez paylaşıldı.

Diğer mesajlar ise şöyle:

“Yarın 9.30’da herkes birkaç saatliğine hazır bulunsun ardından ayrılın. Lütfen katılın, tek çözüm bu.”

BBC’nin ulaştığı göçmenler ve aile üyeleri, kafilede doğrudan Belarus’un başkenti Minsk’ten gelenler olduğu gibi, çok sayıda kişinin de yakınlardaki ormanda günlerdir mahsur kalıp sınırı geçmek için bir yol bulamayanlardan oluştuğunu söylüyor.  

Irak’tan gelen 33 yaşındaki Şivan Kürd, ormanda kalanlardan biriydi. Pazartesi günü sınırdaki krize tanıklık eden Kürd, akının planlı olup olmadığını bilmiyor. Kürd, “Herkes bir araya geldi. Belki de sosyal medya paylaşımları sayesinde geldi” dedi.

Başka bir Telegram mesajında da, “Belarustakiler için” başlığıyla “Binlerce insan toplu bir akın yaratmak için bir araya geldi” cümlesinin paylaşıldığı görülüyor.  

Göçmenler geçmişteki örneklerden de yararlanıyor. Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde yaşayan ve sınırı üç çocuğu ve hamile eşiyle geçmeye çalışan kardeşinin ilerlemesini yakından takip eden Barva Nusrettin Ahmet, göçmenlerin “2015’i tekrarlayalım” dediğini aktardı.  

Göçmenlerden biri, “Dünya bizi görsün diye tekrar böyle bir şey yapmamız gerektiğini söylediler” dedi ve şu ifadeleri kullandı:  “Göçmenler diyor ki… dünyaya kaç kişi olduğumuzu göstermeliyiz. Herkes Almanya’nın harekete geçmesini bekliyor.” 

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.