ABD’nin Pfizer tarafından üretilen koronavirüs hapından 10 milyon adet satın alması bekleniyor. Vaka sayılarının arttığı Slovakya’da aşısızlara yönelik kısıtlamalar yolda. AB’nin en az aşılanan ülkesi Bulgaristan’da ölümler normalin yüzde 50 üzerinde. Portekiz Başbakanı Antonio Costa, kısıtlamaların geri dönebileceği uyarısında bulundu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derlerdi.
ABD, Pfizer tarafından üretilen koronavirüs ilacından 10 milyon adet satın alacak
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Pfizer tarafından koronavirüse karşı geliştirilen antiviral haptan 10 milyon adet satın alacağı belirtildi. Washington Post‘ta salı günü (16 Kasım) çıkan habere göre Biden yönetimi, Pfizer’ın deneysel koronavirüs ilacından 10 milyon adet satın alacak. Pfizer’ın, yetişkinler için hastaneye yatış veya ölüm riskini yüzde 89 oranında azalttığını açıkladığı ilacın ara deneme sonuçlarını ABD’de Şükran Günü olarak kutlanan 25 Kasım’dan önce Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) sunması bekleniyor. ABD’li bir diğer ilaç şirketi Merck de11 Ekim’de koronavirüse karşı geliştirdiği ilaca acil kullanım onayı verilmesi için FDA’ya başvurmuştu. İngiltere, Merck’in ürettiği “Molnupiravir” isimli ilacın kullanımına onay veren ilk ülke olmuştu. Merck, Molnupiravir’in virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 50 düşürdüğünü bildirmişti.
Slovakya’da koronavirüs aşısı olmayanlara kısıtlama geliyor
Avrupa yeniden salgının merkez üssü haline gelirken Slovakya ve komşusu Avusturya, yaklaşan Noel öncesi yeniden kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor. Slovakya Sağlık Bakanlığı salı günkü (16 Kasım) açıklamasında, ülkede akciğer ventilatörlü sadece 20 yatak bulunduğunu duyurdu. Slovakya Başbakanı Eduard Heger, hastanelerinin kritik bir durumda olduğunu, hükümetin aşısızlara yönelik kısıtlamaları yarın (18 Kasım) onaylayacağını söyledi. Halkı aşı olmaya çağıran Heger, “Hastanelerdeki durumu kontrol altına almak için önümüzdeki üç hafta içinde (kısıtlamaları) önemli ölçüde sıkılaştırmamız gerekiyor” dedi. Heger, hükümetin yalnızca aşılı kişilerin büyük etkinliklere katılmasına izin vereceğini ve işyerlerinde test yapılması için kurallar koyacağını söyledi. Mağazalar, spor, sağlık ve oteller yalnızca aşılı kişiler veya son altı ay içinde koronavirüsü geçirmiş kişiler için açık olacak. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre Slovakya nüfusun sadece yüzde 45’ini aşılandı. AB ortalaması ise yüzde 64,9. Çoğunluğu Katolik olan ülkede, geçtiğimiz gün 46 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirmesinin ardından piskoposlar halka aşı olma çağrısı yaptı. Ülkede salgının başından bu yana bildirilen ölüm sayısı 13 bin 644’e ulaştı. 5,5 milyonluk nüfusa sahip Slovakya’da, son günlerde yaklaşık 6 bin 500 günlük rekor vaka bildirildi.
Bulgaristan’da ölümler arttı
AB’nin en az aşılanan ülkesi Bulgaristan’da ölümler normalin yüzde 50 üzerinde. Resmi verilere göre, eylül ayında Bulgaristan’da normalden yüzde 50 daha fazla insan öldü. Ölümleri salgın öncesi seviyelerle karşılaştıran Eurostat raporuna göre, Bulgaristan AB’de en yüksek ölüm oranına sahip ülke. Bulgaristan’ı Litvanya, Yunanistan ve Romanya takip ediyor. Salgın eylül ayından bu yana Doğu Avrupa’da daha da kötüleşti ve Bulgaristan’da son haftalarda koronavirüsten rekor sayıda can kaybı yaşandı. Statista raporuna göre, Bulgaristan’da her 100 kişiden sadece 44’ü aşılanabildi. Bu Avrupa ülkeleri arasında en düşük oran. Özellikle yaşlıların salgından etkilendiği ülkede, dünyadaki kişi başına en yüksek koronavirüs ölüm oranları yaşanıyor.
Portekiz’de kısıtlamalar geri gelebilir
Portekiz’de koronavirüs vaka sayısı cumartesi günü son iki ayın en yüksek seviyesi olan bin 816’ya ulaştı. Ülkede kısıtmalar yeniden gündeme geldi. Başbakan Antonio Costa, salı günkü (16 Kasım) açıklamasında “Noel dönemine daha az korkuyla ulaşabilmek için şimdi harekete geçmeye çalışmalıyız. Ne kadar geç harekete geçersek riskler o kadar büyük olur” dedi. Önlemlerin yalnızca “kesinlikle gerekli olduğunda” uygulanacağını, sokağa çıkma yasağının geri getirilme olasılığının düşük olduğunu söyleyen Costa, yeni önlemlerin “insanların hayatlarını mümkün olduğunca az rahatsız etmeyi” hedefleyeceğini söyledi. Portekiz, 10 milyon nüfusa sahip ve nüfusun yüzde 86’sı tam aşılı. Ülke salgın başladığından beri yaklaşık 1,1 milyon vaka ve 18 bin 265 ölüm bildirdi. Toplu taşıma alışveriş merkezleri ve etkinliklerde maske takmanın zorunlu olduğu ülkede, gece kulüplerine girmek, büyük etkinliklere katılmak ve seyahat etmek için dijital koronavirüs sertifikası gerekiyor.
Derleyen: Sema Kahriman
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Reuters