Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 35 gün sonra ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bir aydan uzun bir süre sonraki ilk kamuoyuna açık gezisinde Çin sınırında inşa edilen yeni şehri ziyaret etti. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, salı günü (16 Kasım) 35 gün aradan sonraki ilk halka açık gezisinde Çin sınırında ve ailesi tarafından saygı duyulan kutsal bir dağın yakınında inşa edilen yeni bir şehri ziyaret etti. Kim, en son 2014 yılında bu kadar uzun bir süre kamuoyunun önüne çıkmamıştı.

Yeni kurulan Samjiyon şehri, bir ekonomi merkezine dönüştürüldü. Yetkililer tarafından “sosyalist ütopya” olarak adlandırılan şehir, yeni apartmanlar, oteller, bir kayak merkezi ve ticari, kültürel ve tıbbi tesisler ile donatıldı. 

KCNA haber ajansının aktardığına göre Kim Jong-un, şehri ziyareti sırasında, “Samjiyon, sosyalizm altında modern bir dağ şehri ve kırsal gelişimin standardı olan bir örnek haline geldi. Emekçilere kuzeyin olumsuz şartlarına rağmen kararlı mücadeleleri için teşekkür ediyorum” dedi. 

Kim, yeni şehri inşa etmenin diğer bölgeler için ekonomik büyümeyi artıracak inşaat, tasarım ve teknolojilerde deneyim sağladığını söyledi.

Gelişmekte olan bu yeni şehir, Paektu Dağı’nın yakınlarında. Paektu, Kim Jong-un’un ailesinin köklerinin dayandığını iddia ettiği bir dağ. Kuzey Kore lideri, “Modern uygarlığın özü” olarak tarif ettiği dağı, 2018 yılından beri birçok kez ziyaret etti.

Kim Jong-un, Paektu Dağı’nda

Kim Jong-un’un şehre bu ziyaretinin, inşaat faaliyetlerinin üçüncü ve son aşamasını teftiş amaçlı olduğuna dikkat çeken KCNA, projedeki gecikmenin nedeninin uluslararası yaptırımlar ve koronavirüs salgını olduğunu belirtti.

Samjiyon, Pyongyang’ın, ülkenin nükleer ve füze programları nedeniyle uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalması nedeniyle Kim’in “kendi kendine yeten” bir ekonomiye yönelik baskısının bir parçası olarak başlattığı en büyük girişimlerden biri.

Kuzey Kore liderinin ortadan kayboluşları sağlık durumu hakkında spekülasyonlara neden oluyor. Geçen ay açıklamada bulunan Kuzey Kore istihbaratı, Kim’in hiçbir sağlık sorunu olmadığını açıklamıştı.

Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde sınırları kapattıktan yaklaşık iki yıl sonra, Kuzey Kore, kısa süre önce Çin ile demiryolu taşımacılığına yeniden başladı. Uzmanlara göre bu gelişme, Pyongyang yönetiminin da sınırı yakında yeniden açabileceğine işaret ediyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.