Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK talebini açıkladı: “Asgari ücret net 5 bin 200 TL olmalı”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret ve ücret iyileştirme taleplerini açıkladı. Yönetim kurulu adına DİSK Genel-İş Merkezi’nde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret net 5 bin 200 TL olmalı, bütün ücretlere bin TL iyileştirme yapılmalı, en düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ”dedi.

DİSK, 2022 yılı için asgari ücret ve ücret iyileştirme taleplerini açıkladı. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısından önce açıklamada bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 TL’yi aştığına, Aralık 2021 ve 2022 yılında daha da yükseleceğine dikkat çekti. Bu koşullar altında asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiğini düşündüklerini belirten Çerkezoğlu, “Yoksulluk sınırı, gıda fiyatları artışı ve ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücret en az net 5 bin 200 TL olmalı” diye konuştu.

“En düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olmalı”

2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Kanun’dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı olmadığını hatırlatan Çerkezoğlu,  günümüzde emekli aylıklarının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan farkla bin 500 TL’ye tamamlandığını, emekli aylıklarında alt sınırın asgari ücret kadar olması gerektiğini söyledi. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için bin TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanması gerektiğine işaret eden Çerkezoğlu, bu desteğin Hazine tarafından karşılanması gerektiğini dile getirerek, “Böylece bütün çalışanların ücretlerinde bin TL iyileştirme mümkün olacaktır” dedi.

“DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan politikaların arkasındayız”

DİSK’in, asgari ücretin saptandığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer almadığını hatırlatan Çerkezoğlu, bunu bir eksiklik olarak gördüklerini fakat asgari ücretin sadece masa başında belirlenmeyeceğini vurguladı. Sendikaların ortak tutumunun önemine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Çerkezoğlu, önümüzdeki günlerde asgari ücrete ilişkin kapsamlı bir araştırma yayınlayacakları bilgisini de paylaştı.

“Asgari ücret memleket ücreti haline gelmiştir”

Türkiye’de asgari ücretin ücret alt sınırı olmaktan çıktığını ve son yıllarda giderek ortalama ücret haline gelmeye başladığını söyleyen Çerkezoğlu, Avrupa ülkeleri içinde asgari ücretle çalışanların oranının en yüksek Türkiye’de olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin asgari ücretliler toplumu haline gelmesinin temel sebebinin sendikalaşma sorunu olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “AKP hükümetleri asgari ücretteki artış oranlarını memur maaşlarına, emekli aylıklarına ve kamu işçisinin ücretlerine yansıtmaktan kaçınmaktadır. Tüm bunların sonucunda Türkiye, giderek bir asgari ücretliler toplumu haline gelmektedir. Bugün asgari ücret dediğimizde sınırlı bir işçi kesiminin değil, milyonların ücretini konuşuyoruz. Asgari ücret memleket ücreti haline gelmiştir.”

“Güçlü bir toplumsal talep var”

Ekonomik kriz ve salgın sebebiyle alım gücünün düştüğünü söyleyen Çerkezoğlu, “Bugün Türkiye’de geçinebilmek emekçilerin en temel sorundur. Asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir düzeye yükseltilmesi için güçlü bir toplumsal talep var” dedi.  Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, “10 bin TL’yi aşan yoksulluk sınırı ile asgari ücret arasında ise büyük bir uçurum vardır. TL’nin hızla değer kaybetmesi nedeniyle asgari ücret dolar cinsinden son 15 yılın en düşük düzeyine gerilemiştir. Böylece Türkiye işgücü maliyeti açısından tekrar bir ‘ucuz emek cenneti’ haline gelmiştir” diye konuştu.

DİSK’in talepleri şöyle:

“-Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil, ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalı.

Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde saptanmalı.

Asgari ücret baskılanmış ve güdümlü resmi enflasyona göre değil geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre saptanmalı. Dar gelirlilerin gıda enflasyonu ile kişi başına ekonomik büyüme asgari ücret artışında esas alınmalı.

Asgari ücret net ödenmeli. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmamalı ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlanmalı.

Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olmalı. Vergi dilimlerine uygulanacak tarife enflasyon, ekonomik büyüme ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak saptanmalı.

Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalı.

Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve pirim desteği sağlanmalı.

En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalı.

Diğer emek gelirlerindeki artışlar (ücretler, maaşlar, yevmiyeler ve emekli aylık ve gelirleri) asgari ücret artışının altında kalmamalı.

Yasada yer alan teşmil mekanizması (toplu iş sözleşmelerinin sendikasız işyerlerine ve işçilere genişletilmesi) etkin biçimde uygulanmalı.

Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılmalı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.