Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara ve marketlere seslendi: “Karakış fonunu kurun, ürünlere zam yapmayın”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Karakışla Mücadele Hareketi” kapsamında gıda sektörü paydaşlarıyla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, gıda sektörü temsilcileri ile görüşmesinin ardından bugün (20 Kasım) yaptığı açıklamada, iktidara altı maddelik çözüm önerisinde bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün (19 Kasım), sosyal medya hesabından gıda sektörü temsilcileri ile bir araya geleceğini, “Halkımızı kaderine terk etmiş bir saray İktidarı var. Astronomik gıda fiyatları bir yana, pek çok üründe kota uygulanmaya başlandı, yeterli gıda yok. Gıda sektörü paydaşlarını davet ettim, yarın karakışı konuşacağız, birlikte ne yapabileceğimize bakacağız” paylaşımıyla duyurmuştu.

CHP lideri, gıda sektörü temsilcileri ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, iktidara altı maddelik çözüm önerisinde bulundu.

Konuşmasında Türk Lirası’nın (TL) değer kaybettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası Müdürü ‘şahsım Erdoğan’ son hamleleri ile Türk Liramızın değerini hiç etmeye devam ediyor. Dolar 11 liranın üzerine çıktı ama bu duruma alışmayacağız. Saraydan artık durmasını istiyoruz. Bu saray ve şahsım iktidarı belli ki ülkeyi, halkımızı gözden çıkarmış. İşte bu yüzden bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor bunun farkındayız” dedi.

“Çocuklarımız açlığa sürükleniyor”

Türkiye’de 14 milyon asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri asgari ücretin üçte biri. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa, sefalete sürükleniyor. İşte bu yüzden karakış şartlarında en hayati konulardan biri insanımızın gıdaya erişimi.”

“Karakış fonunu hemen kur”

“Karakış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver” diyerek iktidara seslenen Kılıçdaroğlu’nun çözüm önerileri şöyle:

“1- Ziraat Bankası çiftçiye üç ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi vermeli.

2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yeniden yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.

3- Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nde takibe düşmüş çiftçilerin borçlarına gelen faizler silinmeli. Kredi geri ödemeleri altı ay ertelenmeli.

4- Tarımsal üründe kullanılan mazotta KDV önümüzdeki altı ay boyunca kaldırılmalı.

5- Gıda ürünlerinin çoğunda uygulanan yüzde 8’lik KDV önümüzdeki altı ay boyunca kaldırılmalı.

6- Tüm belediyeler ile kooperatifler arasında işbirliği sağlanmalı.

“Zararlarınızı tazmin edeceğiz”

Marketlerden de 10 temel gıda ürününü zamdan muaf tutmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, “İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun zamdan muaf tutulmasını istediği 10 ürün şöyle:

“Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir sebze.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.