Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, Afganistan’da kadınların dizilerde oynamasını yasakladı

Afganistan’da ağustos ayında iktidarı ele geçiren Taliban, kadınların televizyona çıkabilme koşulları ile ilgili yeni bir yönerge açıkladı. Yeni kurallara göre, kadınların televizyon dizilerinde oynaması yasaklandı.

Taliban’ın yeni kurallarına göre kadınların televizyon dizilerinde oynaması yasaklandı. Kadın gazeteciler ve sunucuların ise ekrandayken başörtüsü takmaları zorunlu hale getirildi.  

Yönergede kadınların ne tür bir başörtüsü ile ekrana çıkacakları bilgisi yer almadı. Bazı muhabirler, yönergenin anlaşılmaz ve yoruma açık olduğunu belirtti.  

Afgan televizyon kanallarına gönderilen yönergede yer alan bazı maddeler şöyle: 

  • Şeriata ve Afganistan’ın değerlerine aykırı filmler,
  • Erkeklerin vücutlarının özel bölgelerini gösteren görüntüler,
  • Dini değerleri aşağılayan veya Afganlar tarafından rahatsız edici bulunabilecek komedi ve eğlence programları,
  • Yabancı kültürel değerlerin reklamını yapan yabancı filmler yasaklandı. 

Afganistan’daki televizyon kanallarında çoğunlukla kadınların başrolde olduğu yabancı diziler gösterilmekteydi.

“Bu kurallar uygulanırsa kanallar kapanır”

Ülkedeki gazetecileri temsil eden bir kuruluşun üyesi olan Hicadullah Mücadedi, yeni kısıtlamaların kendileri için sürpriz olduğunu belirtti. Mücadedi, bu kuralların pratikte işlemeyeceğini ve uygulanması halinde yayıncıların kanallarını kapatmak zorunda kalabileceğini sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO güçlerinin ülkeden çekilmesiyle Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kızların ve genç kadınların okula gitmesini neredeyse tamamen yasaklamış durumda. Taliban’ın iktidarda olduğu 1990’larda da kadınlar eğitim ve iş hayatından uzaklaştırılmıştı. 

Taliban, kadınlara yönelik bu uygulamaların “geçici” olduğunu, eğitim ve çalışma ortamlarının “onlar için güvenli” hale getirilinceye kadar süreceğini belirtiyor. 

Kaynak: BBC News 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.