Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus muhalefetinden Almanya’ya: Lukeşenko ile görüşmeyin

Sürgündeki Belaruslu muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi yapan Almanya Şansölyesi Angela Merkel‘i eleştirdi. Merkel, geçen hafta Lukaşenko ile iki kez telefonda görüşmüş ve Polonya-Belarus sınırındaki mülteci krizinin çözümü için irtibatta kalmak üzere anlaşmıştı. Tikhanovskaya, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Lukaşenko ile “temastan kaçınması” gerektiğinin altını çizdi.

Svetlana Tikhanovskaya

Lukaşenko ile temastan kaçının”

Avusturya’nın başkenti Viyana’da sivil toplum konulu bir konferansa katılan Tikhanovskaya, Merkel’in Polonya-Belarus sınırındaki gerilimi azaltmak için Lukaşenko ile iletişim kurmasını anladığını fakat Lukaşenko’nun diplomatik diyalog yoluyla meşrulaştırılmaması gerektiğini söyledi.

Tikhanovskaya, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Lukaşenko ile “herhangi bir temastan kaçınması” gerektiğini belirtti.

Merkel-Tikhanovskaya görüşmesi

Merkel dün (22 Kasım), Tikhanovskaya ile telefonda görüştü ve Belarus’taki demokratik sürece verdiği desteği yineledi. Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Başbakan, federal hükümetin Belarus demokrasi hareketine verdiği desteğin devam ettiğini vurguladı” diye konuştu.

Merkel’in telefon görüşmesinde Tikhanovskaya’ya, Lukaşenko hükümetinin muhalefete ve bağımsız gazetecilere yönelik baskıyı sona erdirmesi, mahkumları serbest bırakması ve toplumla ciddi bir diyaloğa girmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya, Lukaşenko’ya “devlet başkanı” olarak hitap etmiyor

Aleksandr Lukaşenko

Geçen hafta Merkel ile Lukaşenko arasındaki telefon görüşmesinden sonra Almanya hükümeti, iki liderin Polonya ile Belarus arasında devam eden mülteci krizi ve insani yardım hakkında konuştuklarını doğrulayan bir bildiri yayımladı. Bildiride, Lukaşenko’dan devlet başkanı olarak bahsedilmedi.

Geçen haftaki bu görüşme, Belarus’ta 2020’de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Batılı bir liderin Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile ilk görüşmesi olma niteliği taşıyor.

Kaynak: DW

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.