Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PayPal, Türkiye’de beş yıldır kullanılamıyor: “Yurtdışındaki insanlar gülerek, ‘Orası Kuzey Kore mi?’ diyor”

Haber: Ali Macit & Ayhan Eren 

İnternet üzerinden çalışan uluslararası ödeme sistemi PayPal, resmi internet sitesinde 30 Mayıs 2016 tarihinde yayımladığı bildiri ile Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Gerekçe olarak ise PayPal’ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddedilmesi gösterildi. Türkiye’de PayPal kullanılmadığı için yazılımla uğraşan genç girişimciler, ürünlerini dünyaya ihraç ederken komisyon ödemek zorunda kalıyor. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Taylan Yıldız ve e-ticaretle uğraşan girişimci Furkan Kaya, konu hakkında Medyascope‘a konuştu. Taylan Yıldız, PayPal’ın yasak olmasını “çağdışı” olarak tanımladı.

DEVA Partisi Dijital Dönüşüm Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, en yüksek dijital hizmet vergisini Türkiye’nin aldığını belirterek PayPal’ın yasaklanmasının, Türkiye’nin dünyaya entegre olmasının önünde büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. Dalgın, PayPal’ı şöyle tanımladı: “Ödeme sistemleri küresel çapta işliyor. Bunların en meşhuru da PayPal. İki tane kullanıcının birbirine para yollamasını sağlıyor. Bu tabii ne işe yarıyor diye düşünmek lazım. Bilhassa yeni dönemin ekonomisinde önemli bir rol oynuyor. Neden? Örneğin, İzmir’de tek başına çalışan bir grafikeri düşünelim veya Antalya’daki bir oyun yazılımcısını yahut da Diyarbakır’daki bir web tasarımcısını. Yurtdışındaki bir diğere iş yaptığında oradan parasını direkt olarak bu yöntemle alabiliyor.

“Dünyada ödeme işlemlerinin yüzde 50’si PayPal üzerinden geçiyor” 

İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Taylan Yıldız, geçen günlerde Twitter hesabından paylaştığı bir görsel ile dünya ödeme işlemlerinin yüzde 50’sinin PayPal üzerinden olduğunu belirtmişti. Yıldız, 8 Kasım’da İBB Meclisi’ndeki konuşmasında PayPal’ı gündemine almıştı. Yıldız, “PayPal Türkiye’de 2016 yılında kapandı, 2014 rakamlarına göre bile 2 milyon kullanıcısı vardı. İnanılmaz büyük bir mağduriyet. Peki neden PayPal diyoruz? Çünkü dünyadaki para transferi şu an PayPal üzerinden oluyor. Mustafa diyor ki ‘Yabancı ortaklarıma PayPal Türkiye’de yasak deyince gülüyorlar. Saçma sapan gereksiz komisyon ödemeleri yapmak zorundayız.’ Peki bu yabancı insanlar niye gülüyor? Çünkü PayPal’in olmadığı ülkeler Afganistan, Bangladeş, Pakistan, İran, Gabon, Sudan, Suriye, Lübnan, Liberya, Zimbabve, Fildişi Sahilleri ve Türkiye” demişti.

Taylan Yıldız, konu hakkında Medyascope’a şöyle konuştu: “’Mikro ihracatçılar’ dediğimiz bizim genç arkadaşlarımız, kimi logo dizayn ediyor, kimi kod yazıyor, kimi internette resimlerin üzerine etiketleme yapıyor. Böylece bu arkadaşların internet üzerinden dolarla para kazanma şansları oluyor. Bu hizmeti biz ihraç ettiğimiz için bunlara ‘mikro ihracatçılar’ diyoruz. Ama bu mikro ihracatçılar ödemelerini büyük oranda PayPal üzerinden alıyor. Dünyanın 200’den fazla ülkesinde geçen bir platform ve ödemelerin de yüzde 50’sinden fazlası dünyada PayPal üzerinden yapılıyor. Türkiye’de bu biliyorsunuz açık değil. Bunun sebebi de PayPal’nin verilerinin Türkiye’de olmasıyla ilgili burada bir kanun var. Biz bu kanunun yanlış olduğunu düşünüyoruz çünkü internetin doğasına aykırı. Ben uzun yıllar Google’da yöneticilik yapmış biri olarak söyleyebilirim ki siz her ülkede server kuramazsınız. Bu işin doğasına aykırı. Baraja yakın, elektriği daha ucuz, devletin teşvik verdiği, internet altyapısının çok güzel olduğu ve insan kaynağının iyi olduğu ülkelerde bunu kurarsınız ve stratejik olarak 200 ülke varsa 15-20’sine kurarsınız maksimum.” 

Yıldız, PayPal üzerinden “kara para” aklanması iddiaları hakkında ise “PayPal, 2016’dan beri yok ama son beş yılda biz gri listeye girdik. Yani kara para aklanan ülkeler arasında Sudan’la falan aynı ligdeyiz” dedi.

PayPal üzerinden Türkiye’ye para girişi 2015’te yüzde 84’e yükseldi

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlileri Can Aydın, Çiğdem Tarhan ve Serkan Alıcı’nın araştırmasına göre PayPal, Türkiye’ye 2009 yılında girdiğinde PayPal üzerinden satış yüzde 22 arttı. 2015 yılında ise PayPal üzerinden Türkiye’ye para girişi yüzde 84’e yükseldi. PayPal, Türkiye’den 2016 yılında çekildikten sonra kullanıcılar, PayPal gibi hizmet veren ancak komisyonu fazla olan yerli veya yabancı uluslararası para transferi sistemlerine yönelmeye başladı. 

Araştırmayı okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.