Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ: “NATO’dan ayrıldığımız anda bazı ülkeler bayram eder”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Nişantaşı Üniversitesi’nde düzenlenen “Yurtta Barış, Dünyada Barış Prensibi Çerçevesinde Dış Politika Uygulamaları” paneline katıldı. Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Küntay’ın moderatör olduğu panelde Başbuğ, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ile işbirliğinin mutlaka devam etmesi gerektiğini belirtirken, Osmanlı İmparatorluğu’nun Oniki Ada’yı kaybetmesi ve Türkiye’nin de geri alamaması üzerinden “Uluslararası hukuka güven olmaz” dedi. 

“İdeolojilere bağlı olarak dış politika yönetilmez” 

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Nişantaşı Üniversitesi’nde katıldığı “Yurtta Barış, Dünyada Barış Prensibi Çerçevesinde Dış Politika Uygulamaları” panelinde öğrenciler ile buluştu ve sorularını cevapladı. Başbuğ, reel politika üretmenin önemli olduğunu vurgularken, “İdeolojilere bağlı olarak dış politika yönetilmez” diye konuştu.

“NATO’dan ayrıldığımız anda bazı ülkeler bayram eder”

Başbuğ, Türkiye’nin NATO ile olan müttefikliğinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin NATO’dan çıkmasının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin işine geleceğini belirten Başbuğ, “Türkiye için en büyük tehlike NATO’dan çıkmak. NATO’dan çıktığımız anda bazı ülkeler bayram eder, özellikle Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi. Ertesi günü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin NATO üyesi olduğunu duyarsınız. Çünkü NATO, sadece askeri yapılanma değil aynı zamanda siyasi bir güç. Özellikle Türkiye ile güç ve dengelerde, Yunanistan ile olan dengelerde NATO, önemli bir rol oynuyor. Son zamanlarda biraz gerileme var, o da doğru. Ama NATO’da olmak bana göre -tabii bu arada bazıları farklı düşünebilir ona da saygı duyarım- çok önemli” dedi. 

21. yüzyılın en önemli üç güç: Para, teknoloji, ordu

Öğrencilere “21. yüzyılda en önemli güç nedir” diye soran Başbuğ, “Demokrasi, para, yazılım” yanıtını aldı. Başbuğ, öğrencilerin verdiği cevaplara şöyle ekleme yaptı: “21. yüzyılda dış politikalarda üç tane güç çok önemli. Para, teknoloji ve ordu.” Demokrasiyi “yumuşak güç” olarak tanımlayan Başbuğ, ordu konusunda Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönemdeki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Güçlü ordu, güçlü Türkiye” sloganını hatırlatarak, “Güçlü ordu olmadan, güçlü Türkiye olmaz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.