Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de siyah koşucu Ahmaud Arbery’yi öldüren üç kişiye ömür boyu hapis cezası verildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçen yıl, ormanlık alanda antrenman yapan siyah koşucu Ahmaud Arbery’yi (25) öldürmekten yargılanan üç kişi cinayetten suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 

Ahmaud Arbery 23 Şubat 2020 tarihinde Georgia eyaletinin Brunswick kentindeki ormanlık alanda koşarken Gregory McMichael (65), oğlu Travis McMichael (35) ve komşuları William Bryan (52) ile karşılaşmasının ardından ölü bulunmuştu. Sanıklar “meşru müdafaa” savunmasında bulundu fakat savcılar, cinayette Arbery’nin ırkının etkili olduğunu belirtti. Sanıklar, ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya

Çoğunlukla beyazlardan oluşan 12 kişilik bir jüri, çarşamba günü (24 Kasım) öğle saatlerinde kararlarını vermeden önce yaklaşık 10 saat tartıştı. 

Sanıklar cinayet, ağır saldırı, sahte tutsaklık ve kasten suç işlemekten suçlu bulundu. Sanıklar, şubat ayında nefret suçundan ayrı bir mahkemeye çıkarılacak. 

Ne olmuştu?

Georgia eyaletinin sahil kenti Brunswick’te meydana gelen olayda, mahalle sakinlerinden Gregory McMichael ve oğlu Travis McMichael, ormanda koşan Ahmaud Arbery’yi kamyonetle takip etmeye başladı. Ellerinde pompalı tüfek ve tabanca bulunan ikiliye daha sonra komşuları William Bryan da katıldı. Kovalamaca siyah ABD vatandaşı Arbery’nin ölümüyle sonuçlandı. Otopside, Arbery’nin göğsünde iki ve bileklerinden birinin iç kısmında bir kurşun yarası olduğu tespit edildi. Pompalı tüfeği ateşlediği belirlenen Travis McMichael ise aralarında çıkan boğuşmada Arbery’nin silahını kaptığını ve kendisini savunmak zorunda kaldığını iddia etti.

Gregory McMichael polise, Arbery’yi Satilla Shores’taki hırsızlık şüphelisine benzettiğini söyledi. Polis yetkilileri ise iddia edilen hırsızlıklarla ilgili herhangi bir ihbar olmadığını ve Arbery’nin elinde çalıntı mal bulunmadığını bildirdi. Üç şüpheli Mayıs 2020’de tutuklandı. 

Savcılar, Travis McMichael’in yerde yatan Arbery’ye yönelik ırkçı hakaretlerde bulunduğu ve küfürler ettiğini belirtti. Sanıklar ise ırkçılık suçlamasını reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.