Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde bütçe görüşmeleri gergin başladı, yatırım bütçesi bir önceki yıla göre ikiye katlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin kasım ayı oturumlarının altıncı birleşimi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık ettiği oturum gergin anlara sahne oldu. 2022 bütçe sunumu öncesinde İmamoğlu’nun daha önce veto ettiği bir tahsis kararı oya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilen Osmanlı Arşiv Külliyesi’nin Kağıthane ilçesinin Talatpaşa Mahallesi’nde bulunan binasının bir kısmının tekrar Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Osmanlı Arşiv Külliyesi’ne tahsisi gündeme geldi. Gündem teklifi için söz alan İBB AKP Meclis Üyesi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, İBB’nin, Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan iki yıldır süren kullanımı nedeniyle 16 milyon lira ecrimisil talep ettiğini iddia etti. Bu olay üzerine gruplar arasında sözlü tartışmalar yaşandı.  

“Muhammet Bey hamaset yaparak konuya yaklaşıyor”

Kaynar’a cevap veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Ülkü Sakalar, “Muhammet Bey hamaset yaparak konuya yaklaşıyor. ‘Kamu kurumu, başka kamu kurumuna ecrimisil kesemez’ diyor ama İBB metro inşaatı için Esenler’de triyaj alanı kullanılmasından dolayı Esenler Belediyesi ecmirisil tahakkuk ettirdi. Dava açtı İBB ve iptal oldu” dedi.

“Herkes meclisin saygı çerçevesinde yürütülmesi konusunda dikkat edecek”

Oylamaya geçilmeden Muhammet Kaynar, İmamoğlu’ndan söz istedi ve “Yılda bir defa buraya gelip burada şov yapmaya çalışmayın, burası meclis” dedi. İmamoğlu bu sözleri üzerine, Kaynar’ın mikrofonunu kapattırdı ve “Herkes meclisin saygı çerçevesinde yürütülmesi konusunda dikkat edecek. Dikkat edilip edilmediğine de meclisi yöneten kişi karar verir. Kişilerin birbirine saygısızlık etmesine müsaade edilmemesine özen gösterilecektir. Meclis başkan vekilinin temel gayesi budur. Ben buraya geldiğim andan itibaren Türkiye’nin şu anki acı gündemine rağmen bana sataşmayla karşılama gereksizliğini gösteren ve hala meclis sıralarında bu çaba içinde olan sizleri, düşünmeye ve itinalı davranmaya davet ediyorum. Kendi gruplarında bu tür davranışlarda bulunanlara grup başkanvekillerinin müdahale etmesini istirham ediyorum” diye konuştu. 

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, söz alarak İmamoğlu’nun kendilerine “gereksiz” dediğini iddia etti. Göksu, “Meclisin en büyük grubunu gereksizlikle itham ettiniz. Grup sözcümüz söz istedi, vermediniz. Şimdi sessizce dinleyeceğiz, sonra gereken yanıtı vereceğiz” dedi. 

“Bütçemizin yüzde 42’sini yatırımlara ayırıyoruz. Bir başka ifadeyle, 2021 yatırım bütçemizi tam olarak ikiye katlıyoruz”

Öte yandan İmamoğlu, İBB’nin bütçesini de açıkladı. İBB’nin bütçesinin ikiye katlandığını belirten İmamoğlu, “2022’de toplam bütçe gelirlerimizi 35 milyar 650 milyon lira, bütçe giderlerimizi ise 43 milyar 650 milyon lira olarak planladık. Bütçemizin yüzde 42’sini yatırımlara ayırıyoruz. Bir başka ifadeyle, 2021 yatırım bütçemizi, tam olarak ikiye katlıyoruz” dedi. Türkiye’deki yerel yönetimlerin toplam yatırımlarının yaklaşık dörtte birini, İBB olarak tek başına kendilerinin yapacağını vurgulayan İmamoğlu, yaşanan ekonomik krizi, “Toplam dış kredi borcumuz 2 milyar 544 milyon eurodur ve bunun yaklaşık 2 milyar eurosu bizden önceki dönemden devralınmıştır. 23 Haziran 2019’da 6,6 TL olan euro, bugün itibariyle 14,52 TL’ye çıkmıştır” sözleriyle değerlendirdi.

“İki buçuk yılda kötü ekonomi yönetiminin, kur farklarından İstanbullunun sırtına yüklediği ek fatura ne yazık ki 20 milyar 150 milyon liraya ulaşmıştır”

İktidarı sert sözlerle eleştiren İmamoğlu, kur krizininin İBB’yi borçlarının artırdığını belirterek şöyle konuştu: “İki buçuk yılda kötü ekonomi yönetiminin, kur farklarından İstanbullunun sırtına yüklediği ek fatura ne yazık ki 20 milyar 150 milyon liraya ulaşmıştır. Bu rakam, bizim İBB olarak bir yılda yapacağımız toplam yatırımlardan bile fazladır.” 

İBB Meclisi’nde bütçe görüşmeleri devam ediyor. İBB bütçesinin bu gece saatlerinde meclisten geçmesi bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.