Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’te ilk başbakanlığı yedi saat süren Magdalena Andersson yeniden görevde

İsveç Parlamentosu, beş gün önce başbakan seçtiği ve seçildikten birkaç saat sonra koalisyon ortağının desteğini kaybedince istifa etmek zorunda kalan İsveç Sosyal Demokrasi Partisi lideri Magdalena Andersson’u yeniden başbakan olarak seçti.

İsveç Sosyal Demokrat Partisi lideri Magdalena Andersson, 24 Kasım’da benzer bir parlamento oylaması ile ülkenin ilk kadın başbakanı seçilmişti. Koalisyonun küçük ortaklarından İsveç Yeşiller Partisi, bütçenin aşırı sağcı bir partiyle beraber yapıldığını söyleyerek koalisyondan çekilmiş ve Andersson seçildikten birkaç saat sonra istifasını açıklamıştı. 

Hükümetten bir partinin ayrılması durumunda koalisyon hükümetinin de istifa etmesi gibi bir anayasal zorunluluğun bulunduğunu belirten Andersson, “Meşruiyeti sorgulanacak bir hükümete liderlik etmek istemiyorum” demişti.

349 sandalyeli İsveç Parlamentosu’nda bugün yapılan güvenoyunda Andersson lehine 101, aleyhine ise 173 oy kullanıldı. İsveç’te hükümeti düşürmek için 175 oy gerekli olduğundan, Andersson bir azınlık hükümeti kurma imkanına sahip oldu. 

Magdalena Andersson

İsveç Sosyal Demokrat Partisi parlamentoda 100 sandalyeye sahip, bu yüzden yeni hükümet, politikalarını uygulayabilmek için başka partilerin desteğine ihtiyaç duyacak. Ülkenin eski Maliye Bakanı Magdalena Andersson, aralarında aşırı sağcı parti İsveç Demokratları’nın da bulunduğu üç muhalefet partisinin katkılarıyla bir bütçe hazırlamak zorunda.  

Merkez sağ ve merkez sol partilerin neredeyse hiçbir zaman tek başlarına çoğunluğu elde edemediği İskandinav ülkesinde, İsveç Demokratları’nın artan desteği siyasi dengeleri giderek bozuyor. Anketlere göre seçmenlerin oy tercihinin neredeyse hiç değişmediği İsveç’te, gelecek yıl eylül ayında yapılacak genel seçimler de ülkedeki siyasi belirsizliği çözmeye yetmeyebilir. 

Kaynak: Reuters, EuropeElects  

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.