Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fiziksel şiddet araştırması: Ankete göre kadınların yüzde 20’si şiddete maruz bırakılıyor, erkekler için bu oran yüzde 4

NG Araştırma şirketi, Türkiye’de fiziksel şiddetin boyutlarını anlamak için kamuoyu araştırması düzenledi. Araştırma, 12-23 Kasım 2021 tarihleri arasında Türkiye genelinde 15 yaş üzeri, farklı sosyoekonomik gruplardan 2 bin 52 kişinin katılımı ile “benderimki.com” üzerinden yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 12’si “Şimdiye kadar eşinizden veya sevgilinizden fiziksel şiddet görünüz mü?” sorusuna “evet” cevabını verdi. Araştırmaya göre fiziksel şiddet detaylı inceliğinde kadınların yüzde 20’si şiddete maruz bırakılırken, erkekler için bu oran yüzde 4.

Şiddet saklanıyor mu? 

NG Araştırma, kamuoyu araştırmasında “Şiddeti saklıyor musunuz?” sorusunu sordu. Araştırmanın sonuçları, şiddete uğrayanların üçte birinin bunu gizlediğini ortaya koydu.

“Psikolojik şiddete uğrayanların yüzde 60’ı bunu engellemek için nerelerden destek alabileceğini bilmiyor”

Araştırmaya katılan ve psikolojik şiddete maruz bırakılanların yüzde 42’si, bu şiddetin tekrarlanmaması için bir çözüm bulmadığını ya da bulamadığını söyledi. Psikolojik şiddete uğrayanların yüzde 60’ı da bunu engellemek için nerelerden destek alabileceğini bilmediğini belirtti.  

Psikolojik şiddet arttı

Katılımcıların yüzde 94’ü eşine veya sevgilisine fiziksel şiddet uygulamadığını, yüzde 5’i ise fiziksel şiddet uyguladığını belirtti. “Eşine veya sevgiline psikolojik şiddeti sen uyguluyor musun?” sorusuna katılımcıların yüzde 89’u psikolojik şiddet uygulamadığını, yüzde 9’u psikolojik şiddet uyguladığını söyleyerek yanıt verdi.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden biri, eski sevgilisinden veya eşinden fiziksel şiddet gördüğünü belirtti. NG Araştırma, bu sonuca bakıldığında, “ilişkilerin sona ermesinde şiddetin azımsanmayacak rolü olduğunu” düşünüyor. Şiddete uğrayan kişilerin üçte biri de yaşadıklarını gizlemeyi tercih ediyor.

Araştırmacılardan Dila Taşçı, “Araştırmayı 81 ili kapsayacak şekilde gerçekleştirdik. Türkiye’nin demografik dağılımına uygun şekilde katılımlar sağlandı” dedi. Taşçı, araştırmanın sonuçlarını ise şöyle yorumladı: “Özellikle her beş kadından birinin, fiziksel şiddet görüyor olması gerçekten çok üzücü ve önlenmesi gereken bir durum. Ayrıca fiziksel şiddet görenlerinin üçte birinin bunu saklıyor olması, durumu çok daha vahim ve çözümü daha zor bir hale getiriyor. Bunun yanında durumun bir de psikolojik boyutu var. Her dört kişiden biri, psikolojik şiddet gördüğünü söylüyor ve psikolojik şiddet gören kadınların oranı, erkeklerin üç katı. Daha önceki araştırmalarımızda gördük ki toplumsal şiddetin önlenmesi için gidecek daha çok fazla yolumuz var.”  

*NG Araştırma, görsellerdeki yüzdeleri araştırmaya katılanların yanıtlarıyla birlikte değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.