Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’dan Türkiye’nin davet edilmediği Demokrasi Zirvesi hakkında açıklama: “Davet edilmemek ülkelerin demokrasiye yaklaşımlarının onaylanmadığı anlamına gelmez”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın seçim vaatlerinden biri olan Global Demokrasi Zirvesi, 9-10 Aralık‘ta çevrimiçi olarak düzenlenecek. Demokrasi, insan hakları, özgür ve adil seçimlerin öneminin altı çizileceği zirveye Türkiye, Rusya, Macaristan, Çin ve İran gibi ülkeler davet edilmemişti. Türkiye’nin zirveye neden çağrılmadığı yönündeki soruları yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Davet edilmemek, ülkelerin demokrasiye yaklaşımlarının onaylanmadığı anlamına gelmez” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki günlük brifinginde verdiği demeçte, 9-10 Aralık’ta düzenlenecek çevrimiçi zirveye 110 ülkenin dahil edilmesi ve Türkiye, Rusya, Çin, Macaristan gibi ülkelerin çağrılmaması üzerine başlayan tartışmaları değerlendirdi.

Psaki, ABD’li yetkililerin, sivil toplum liderleri ve yabancı ülke liderleri ile buluşacağı zirvenin, demokrasiyi güçlendirmek, yolsuzlukla mücadele etmek ve insan hakları konusunda bir araya getirmek için harika bir fırsat olduğunu söyledi.

“Avrupa Birliği (AB) üyesi Macaristan ve NATO üyesi Türkiye gibi ülkeler davet edilmezken, Filipinler ve Pakistan gibi ülkeler neden davet edildi? Bunu açıklayabilir misiniz?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Psaki, “Ülkelerin zirveye çağrılması, davetlilerin demokrasiye yaklaşımlarının onaylandığı anlamına gelmez. Davet edilmemek ise tam tersi” dedi.

Konu hakkında Işın Eliçin’in sorularını yanıtlayan Reuters haber ajansının ABD Dışişleri Bakanlığı Muhabiri Hümeyra Pamuk, “Zirveye davet edilmemiş olmak, ya demokrasi konusunda rüştünüzü ispat edememişsiniz ya da ABD’nin ulusal çıkarları için yeterince önemli değilsiniz anlamına geliyor” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.