Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’den Putin’e Ukrayna uyarısı: “Çatışma durumunda ABD ve müttefikleri her türlü yanıtı verecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (7 Aralık) güvenli bir video ağı üzerinden organize edilen bir toplantıda bir araya geldi. TSİ 18:06’da başlayan görüşme iki saat bir dakika sürdü. Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan paylaşılan açıklamada, Biden’ın Putin’e Ukrayna konusunda endişelerini dile getirdiği belirtilerek, “Olası bir askeri saldırganlık durumunda ABD ve müttefikleri başta ekonomik olmak üzere diğer önlemler ile yanıt verecektir” denildi.

İki liderin görüşmesinde masadaki en önemli konunun Ukrayna’da yaşanan gerginlik olacağı belirtiliyordu. Görüşme öncesi Rus basınından paylaşılan fotoğraflarda, iki liderin birbirlerini dostane bir şekilde selamladığı görüldü. ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “bir sonraki görüşmenin yüz yüze olmasını umduğunu da söylediği” belirtildi.

Liderlerin ikinci görüşmesi iki saat bir dakika sürdü.

Beyaz Saray görüşmenin yerel saatle 18:06’da başladığını ve 20:07’de bittiğini duyuran bir açıklamada bulundu.

“Askeri saldırganlık durumunda güçlü ekonomik yaptırımlar uygulanacak”

Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan paylaşılan açıklamada, “Biden’ın Putin’e Ukrayna konusundaki endişelerini aktardığı ve sıcak bir çatışma durumunda ABD ve müttefiklerinin başta ekonomik olmak üzere diğer önlemler ile yanıt vereceğini ilettiği” belirtildi. Biden’ın Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği bir kez daha yinelediği ve diplomasiye dönüş çağrısında bulunduğu belirtilen açıklamada, iki liderin ayrıca siber saldırılar ve İran gibi bölgesel konularda da ortak çalışacağı aktarıldı.

Kremlin: “Sorumluluğun Rusya’ya yüklenmesi yanlış”

Görüşmeye ilişkin Kremlin’den paylaşılan açıklamada ise görüşmenin samimi ve ciddi bir havada geçtiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Putin, Ukrayna konusunda tüm sorumluluğun Rusya’ya yüklenmesinin yanlış olduğunu söyledi. Putin, NATO’nun doğudaki genişlemesinin durdurulması için garanti istedi.”

Rusya merkezli TASS haber ajansının haberinde de görüşmede Ukrayna, NATO’nun doğuya doğru genişlemesi, stratejik istikrar ve ikili meselelerin ele alındığı ve ayrıca iki liderin Afganistan da dahil olmak üzere birçok bölgesel konuyu da konuştuğu belirtildi.

Olası ekonomik yaptırımlar neler?

  • Nisan ayında ABD, Moskova’nın seçimlere müdahale ettiği ve siber saldırılar düzenlediği gerekçesiyle ABD’li finans kuruluşlarının yeni Rus tahvil alımlarını engellemişti. Şimdi de Vaşington’un bir adım daha ileri giderek, Rus tahvillerinin ikincil piyasasına yeni bir yaptırım uygulayabileceği iddia ediliyor.
  • Bir diğer olası yaptırım ise Kuzey Akım 2 projesi ile alakalı olabilir. ABD halihazırda Kuzey Akım 2 projesine dahil olan Rus şirkete ve gemilerine yaptırım uyguluyor. Fakat Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda projenin tamamen iptal edilmesi de mümkün.
  • Rus şirketlerine, bankalarına ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’na (RDIF) yaptırım da ihtimallerden biri. Atlantic Council’den Edward Fischman, “Biden yönetimi, büyük Rus bankalarına, enerji veya savunma şirketlerine yaptırımlar uygulayabilir” dedi.
  • Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD Kongresi’nin Putin’in yakın çevresindeki oligarkları ve aile üyelerini de kara listeye dahil edebileceği belirtiliyor.
  • Biden’ın yaptırım konusunda olası bir diğer hamlesi ise Rusya’nın Belçika merkezli küresel ekonomik ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması. CNN, bu ihtimali “seçenekler içinde nükleer bomba etkisi yaratacak yaptırım” diye nitelendirmişti. 

İki liderin ilk görüşmesi dört saat sürmüştü

İki lider ilk kez 16 Haziran’da İsviçre’nin Cenevre kentindeki La Grande Villa’da görüşmüş ve görüşme dört saate yakın sürmüştü. Liderler bu görüşmede büyükelçilerin karşılıklı olarak görev yerlerine dönmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.