Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da yeni dönem: Merkel’den görevi devralan Olaf Scholz kimdir?

Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen seçimlerle yeni bir döneme girildi. Federal seçimlerle Şansölye Angela Merkel’in 16 yıllık görev süresi sona erdi. Merkel, koltuğunu Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maliye Bakanı Olaf Scholz’e bıraktı. Federal Meclis’te çarşamba günü (8 Aralık) düzenlenen ilk tur oylamada başbakan seçilen Scholz resmen göreve başladı. Peki, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki 10. Başbakanı Olaf Scholz kimdir?

Olaf Scholz

Siyasete çok erken yaşta başladı

Scholz, 14 Haziran 1958’de Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinin Osnabrück şehrinde dünyaya geldi. Çocukluğu, daha sonra ailesiyle birlikte yerleştiği Hamburg’da geçti. 1998’de SPD’li siyasetçi Britta Ernst ile evlendi. Siyasete genç yaşta ilgi duyan Scholz, 17 yaşında Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) üye oldu. Partinin gençlik teşkilatı Jusos’ta bir süre görev aldı ve 1982-1988’de teşkilatın başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Scholz, siyasetteki ilk yıllarında sert diliyle oldukça dikkat çekerken, bir dönem NATO’yu “saldırgan ve emperyalist” olarak nitelendirdi.

Parti içinde ve hükümette önemli görevler yaptı

Lisans eğitimini Hamburg Hukuk Fakültesi’nde tamamlayarak iş hukuku alanında çalışmaya başladı. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra, 1998 yılında Federal Meclis’te milletvekili seçildi. 2001-2019 yılları arasında SPD’de çeşitli üst düzey görevlerde bulundu. 2002-2004’te SPD Genel Sekreterliği’ni yürüten Scholz, 2009 ve 2019 yılları arasında partinin genel başkan yardımcılığını yaptı. Ancak siyasi kariyeri SPD içinde sınırlı kalmadı. Scholz, 2007 ve 2009 yılları arasında hükümette Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olarak görev yaptı. 2011-2018’de Hamburg Eyaleti Başbakanı olan Scholz, 2018 yılından bu yana Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı görevindeydi.

Uzun süre geri planda kalmayı tercih etti

63 yaşındaki yeni başbakan uzun yıllardır siyasette ve hükümette önemli görevler üstlenmesine rağmen 2019’a kadar bir lider olarak ön plana çıkmadı.  Scholz, 2007-2009 yılları arasındaki birinci Merkel hükümetinde Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı yaptı. Bu dönem, dünyada etkili olan mali krizde ülkedeki istihdamı koruma adına önemli çalışmalarda bulundu. Öte yandan, ismi hiçbir zaman Merkel’inki kadar sık anılmadı.

Angela Merkel ve Olaf Scholz

Salgınla mücadelede övgü topladı

Scholz dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili mali konularda oldukça pragmatik ve hızlı tepkiler vermesi nedeniyle övgü topladı. Ülkedeki özel işletmelerin ve çalışanların zararını telafi etmek amacıyla 750 milyar euroluk acil bir bütçe düzenlemesine giden Scholz, koronavirüs salgınına rağmen sosyal refahı sağlarken, bu şekilde partisinin sadık kaldığı sol fikirlerle uyum içinde hareket etti. Scholz ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine destek olmak için Fransız hükümetiyle anlaşılan 750 milyar euroluk koronavirüs salgını yardım fonunun kurulmasına da önayak oldu.

Parti içinde “muhafazakâr” olmakla eleştirildi

SPD, Almanya’da son sekiz yılın büyük bölümünde Merkel’in Hıristiyan Demokratlar Partisi’nin (CDU) hükümetteki koalisyon ortağıydı. Bu da birçok SPD üyesinin, hem CDU’yla koalisyonu hem de hükümetin politikalarına destek veren Scholz’u eleştirmesine yol açtı. Öyle ki, SPD’nin derin kriz yaşadığı 2019’da Scholz Klara Geywitz ile birlikte partinin eş genel başkanlığı için aday oldu ancak partideki sol kanadı temsil eden Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans’a karşı kaybetti.

Scholz, SPD içinde çalışkanlığından dolayı takdir edilen bir isimdi. Seçimlerden önce düzenlenen anketlerde, “ülkenin en sevilen sosyal demokrat siyasetçisi” seçildi. Bundan ötürü, SPD yönetimi 2020’de Scholz’u başbakan adayı gösterdi.

Hakkında yolsuzluk iddiaları vardı

Scholz’un Maliye Bakanlığı ve Hamburg Eyaleti Başbakanlığı döneminde ülkenin en büyük finans skandalları olarak nitelendirilen “Wirecard” ve “Cum-Ex” yolsuzluk iddialarında adı geçti. Ancak bu iki skandal bile Scholz’un halk arasındaki popülaritesine büyük bir zarar vermedi.

Scholz, Türkiye ve Almanya’daki Türkiyeliler

Scholz, Merkel hükümetinde yer alan bir siyasetçi olarak Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere oldukça hakim. Öyle ki, Merkel’in aksine Scholz uzun yıllar Türkiye’nin Avrupa için önemli bir ülke olduğunu söyleyerek ülkenin AB üyeliğini savunuyordu. Diğer yandan, Almanya’nın insan hakları ve demokrasi konusunda son yıllarda Türkiye’ye yönelttiği eleştirilerin ardından bu fikrini uzun zamandır dile getirmedi. 

Seçimlerden bir süre önce Scholz, Almanya’daki Türkiye kökenliler için “Siz artık bizdensiniz” ifadesini kullandı. Scholz’un bu çıkışı, Almanya’da yaşayan milyonlarca Türkiye kökenli vatandaşın tek ülkede oy kullanmalarına yönelik bir düzenlemeye gidilebileceği yönünde değerlendirildi. Scholz liderliğindeki hükümet ayrıca, Almanya’daki vatandaşlık kanunlarının modernize edileceği sözünü verdi. Bu da, Almanya’daki tüm Türkiyeliler için vatandaşlık yolunun açılabileceği anlamına geliyor.

Scholz hükümetinde Türkiye kökenli bakan: Cem Özdemir

Almanya’da 26 Eylül’deki federal seçimlerde Olaf Scholz’un başbakan adayı olduğu SPD, yüzde 25,7’lik oy oranı ile birinci parti oldu. 59 gün süren koalisyon müzakerelerinin ardından Almanya’nın yeni hükümeti belli oldu. Yeni hükümet Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti’den oluştu. Yeşiller Partisi’nden Türkiye kökenli Cem Özdemir ise Scholz hükümetinin gıda ve tarım bakanı oldu.

Cem Özdemir

Kaynak: Euronews, DW, BBC, France24

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.