Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Wirecard CEO’su Markus Braun, şirket hesabından 1.9 milyar euronun kaybolmasından sorumlu tutuluyor

Dijital ödeme sistemleri şirketi olan Wirecard’ın bütçesinde geçen günlerde 1.9 milyar euroluk bir kayıp tespit edilmişti. Bu açıklamanın ve yaşanan skandalın ardından şirketin CEO’su Markus Braun 19 Haziran’da istifa etmişti. Araştırmalar derinleştikçe skandalın boyutu da daha net şekilde ortaya çıktı.

“Para aslında hiç var olmadı”

Yapılan soruşturmalar sonucunda sözkonusu 1.9 milyar euronun aslında hiç var olmadığı ve Braun’un şirkete daha fazla yatırımcı çekmek için hesaplarda kasıtlı olarak manipülasyon yaptığı iddiası üzerinde duruluyor.

Wirecard’ı denetleyen Ernst & Young (EY) şirketinin, bütçedeki 1.9 milyar euroluk bir ödemenin takibini yapamadığını ve bu nedenden dolayı bütçeye onay veremeyeceğini duyurması üzerine Wirecard 19 Haziran’da açıklaması gereken 2020 yılının ilk çeyreğindeki bilançosunu açıklayamadığını ilan etti. Wirecard aynı zamanda bahsi geçen bu 1.9 milyar euroluk meblağın sanki hiç bulunmamış gibi olduğunu açıkladı.

Bütçede Filipinler’deki iki banka ile 1.9 milyar euro değerinde bir para transferinin gerçekleştiği gözüküyor. Ancak bankalardan biri olan Filipinler Merkez Bankası bunu yalanlarken böyle bir para transferi gerçekleşmediğini ve bu işlem için hazırlanan belgelerin sahte olduğunu duyurdu.

Almanya’nın Münih kentindeki savcıların açıklamasına göre Braun, şirketin bilanço tablosunu şişirerek müşterilere ve yatırımcılara şirketi daha cazip hale getirmeye çalıştı.

Markus Braun gözaltına alındı, kefaletle serbest bırakıldı

Wirecard’ın eski CEO’su Markus Braun, bütçede manipülasyon yaptığı ve sahte belge hazırladığı suçlamalarıyla pazartesi günü gözaltına alınmıştı. Reuters’in Münih’teki savcılara dayandırdığı habere göre Braun, 5.66 milyon euro kefalet ödeyerek serbest kaldı. Savcılar, Braun’un suç ortakları olduğu üzerinde de duruyor. Şirketin operasyon direktörü Jan Marsalek de pazartesi günü kovulmuştu. Markus Braun’un kısa süre içinde hâkim karşısında çıkacağı belirtiliyor.

Şirketin değerinde dramatik bir düşüş yaşandı

1999 yılında kurulan Wirecard, bu skandala kadar Avrupa’nın en önde gelen teknoloji firmalarından biri olarak kabul ediliyordu. Şirketin 26 farklı ülkede toplam altı bin çalışanı var. Ancak yaşanan skandalla birlikte imajı büyük ölçüde zedelenen Wirecard’ın hisse değerinde son üç günde yüzde 87’lik düşüş yaşanırken şirketin piyasa değeri de 24 milyar eurodan 1.8 milyar euroya geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.