Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da bakanlıklar dağıtılıyor, Cem Özdemir yeni tarım bakanı

Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen seçimlerin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) hükümeti kurmak için anlaşmaya vardı. Partilerin vardığı mutabakat ile 16 yıllık Angela Merkel’in koltuğunu Olaf Scholz devralacak ve Scholz’un yardımcılığını da Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Robert Habeck üstlenecek. Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Annalena Baerbock‘un dışişleri bakanı, Cem Özdemir‘in ise tarım bakanı olması bekleniyor.

Cem Özdemir

Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Annalena Baerbock ise kurulacak yeni hükümette dışişleri bakanlığı görevini üstlenecek. Baerbock’un Almanya’nın ilk kadın dışişleri bakanı olacak. Partinin Eş Genel Başkanı Robert Habeck’in ise iklim politikalarından sorumlu başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı olması bekleniyor.

Annalena Baerbock

Yeni kabinenin Gıda ve Tarım Bakanı: Cem Özdemir

Açıklanan yeni kabinede eski Yeşiller Partisi Genel Başkanı Cem Özdemir’in de gıda ve tarım bakanı olması bekleniyor. 1960’larda misafir işçi olarak Almanya’ya gelen bir ailenin çocuğu Özdemir, 1965 yılında Baden-Württemberg eyaletine bağlı Bad Urach kasabasında dünyaya geldi. 1981 yılında Yeşiller Partisi’ne üye olan Özdemir, 1994 yılında Almanya Federal Parlamentosu’na milletvekili olarak seçildi.

Yeşiller ayrıca Anne Spiegel’i aile bakanı ve Steffi Lemke’yi de çevre bakanı olacağını duyurdu.

Ne olmuştu?

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden 59 gün sonra yeni hükümet belli oldu. SPD’li Maliye Bakanı Olaf Scholz, üç partinin koalisyon konusunda anlaşamaya vardığını açıkladı. Sürecin 5 Aralık’ta sona ermesi ve Scholz’un yeni kabineyi oluşturulması bekleniyor.

Mutabakatta Türkiye vurgusu

Partilerin koalisyon için anlaşmasının ardından yayımlanan protokolde, “Türkiye’nin endişe verici iç siyasi gelişmelere rağmen önemli bir komşu ve AB ortağı olmaya devam ettiği” belirtildi. Hak ihlalleri, kadın cinayetleri ve demokratik gerileme eleştirisi yapıldı. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise “Hiçbir faslı kapatmayacak ve yeni fasıl açmayacağız” denildi.

Seçimlerin galibi SPD

Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen genel seçimlerde Olaf Scholz öncülüğündeki SPD oyların yüzde 25,7’sini alarak seçimlerden birinci parti olarak çıkmıştı.

“Trafik Lambası” koalisyonunun diğer bileşenleri Yeşiller yüzde 14,8, Hür Demokrat Parti ise yüzde 11,5 oy almıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.