Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkel sonrası Almanya: Koalisyon anlaşmasında son aşamaya gelindi

Almanya’nın bir sonraki hükümetini kurmaya çalışan üç partinin, Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) üst düzey yetkilileri dün (16 Kasım) açıklamalarda bulunarak, koalisyon müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini ve önümüzdeki hafta bir koalisyon anlaşması sunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Merkez soldaki SPD, Yeşiller ve liberal Hür Demokratlar, hiçbir partinin Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’yı tek başına yönetecek kadar sandalye kazanamadığı 26 Eylül seçimlerinin ardından bir koalisyon hükümeti kurmayı umuyor.

Yeşiller Milletvekili Michael Kellner, Berlin’de gazetecilere verdiği demeçte, müzakerecilerin bu hafta ve önümüzdeki hafta görüşmelere devam edeceğini söyledi.

SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil ise bazı politika boşluklarını kapatmak için hâlâ yapılması gereken işler olduğunu söyleyerek, “Bunu başaracağız, buna kesinlikle inanıyorum” diye konuştu.

FDP Genel Sekreteri Volker Wissing de bir anlaşma sağlama umutları konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

Yeşiller ve SPD “ideolojik ortaklar” olarak görülürken FDP, tarihsel olarak Almanya’nın muhafazakâr kesimine daha yakın duruyor ve özellikle ekonomik alanda liberal görüşlere sahip bir parti.

Yeşiller ve FDP, yenilenebilir enerjilerin genişletilmesinin nasıl finanse edileceği ve Almanya’nın kömürle çalışan elektrik santralleri için çıkış tarihi olan 2030’a kadar bunu nasıl başaracakları konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Üçünün üzerinde kolayca anlaşmaya varması beklenen bir politika önerisi ise esrarın yasallaştırılması.

Üç üst düzey parti yetkilisi, SPD’nin başbakan adayı ve mevcut Maliye Bakanı Olaf Scholz‘u 6 Aralık’tan itibaren Şansölye Angela Merkel‘in halefi olarak seçme hedeflerini yineledi.

Derleyen: Esra Atas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.