Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da koalisyon mutabakatında Türkiye’ye hak ihlalleri eleştirisi: “AB’ye tam üyelik müzakerelerinde hiçbir faslı kapatmayacak ve yenilerini açmayacağız”

Almanya’da seçimlerin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon için anlaştı ve bir protokol yayınladı. Protokolde, “Türkiye’nin endişe verici iç siyasi gelişmelere rağmen önemli bir komşu ve AB ortağı olmaya devam ettiği” belirtildi. Hak ihlalleri, kadın cinayetleri ve demokratik gerileme eleştirisi yapıldı. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise “Hiçbir faslı kapatmayacak ve yeni fasıl açmayacağız” denildi.

“Endişe verici iç siyasi gelişmelere ve dış siyasetteki gerilimlere rağmen Türkiye önemli bir komşu”

SPD’li Olaf Scholz, Yeşiller ve FDP koalisyonunun yayınladığı protokolde Türkiye’nin “endişe verici iç siyasi gelişmelere ve dış siyasetteki gerilimlere rağmen önemli bir AB komşusu ve NATO ortağı olmaya devam ettiği” belirtildi. 

“Almanya’da yaşayan Türkler toplumumuzun bir parçası”

Protokolde Almanya’da yaşayan Türkleri sahiplenen bir ifade yer aldı: “Türkiye’de biyografik kökleri olan çok sayıda insan, ülkelerimiz arasında özel bir yakınlık yaratıyor ve elbette aynı zamanda Alman toplumunun bir parçasıdır.”

Türkiye’ye hak ihlalleri eleştirisi

Türkiye’de son yıllarda yaşanan hak ihlalleri, kadın cinayetleri ve demokratik gerilemeye de değinilen protokolde “Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ilkesi ve insan, kadın ve azınlık hakları büyük ölçüde ortadan kaldırıldı” ifadesi kullanıldı. 

“Katılım müzakerelerinde hiçbir faslı kapatmayacak ve yenilerini açmayacağız”

İhlaller nedeniyle koalisyon hükümetinin Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde yeni bir adım atmayacağı belirtilerek, “Bu nedenle katılım müzakerelerinde hiçbir faslı kapatmayacak ve yenilerini açmayacağız” denildi.

Sivil toplum ve gençlik programları ile yola devam

Koalisyon protokolünde Türkiye ile nasıl ilerleneceğine de şöyle yer verildi: “AB-Türkiye diyalog ajandasını canlandıracak ve sivil toplum ile olan karşılıklı iletişimimizi ve gençlik değişim programlarımızı genişleteceğiz.”

Ne olmuştu?

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden 59 gün sonra bugün (24 Kasım) yeni hükümet belli oldu. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maliye Bakanı Olaf Scholz, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Sürecin 5 Aralık’ta sona ermesi ve Scholz’un yeni kabineyi oluşturması bekleniyor.

Kaynak: Welt.de

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.