Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’dan sonra bir sayfa daha kapandı: ABD liderliğindeki koalisyon güçleri Irak’tan da çekildi

Afganistan’daki 20 yıllık işgalini tamamlayarak 31 Ağustos’ta ülkeyi terk eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birlikleri, Irak’tan da çekildi. Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele için görevlendirilen ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, Irak’taki savaş misyonunu sonlandırdı. İki bin 500 askerin ise Bağdat hükümetinin daveti üzerine “Irak güvenlik güçlerine yardım etmek” için ülkede kaldığı açıklandı.

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele için görevlendirilen uluslararası koalisyonun Irak’taki muharip misyonu, dört yıl sonra sona verdi. Ülkede kalan iki bin 500 asker, bölgede IŞİD’in yeniden güçlenmesine engel olacak ve Irak güvenlik güçlerine yardım edecek. ABD Başkanı Joe Biden, temmuz ayındaki açıklamasında 2021’in sonuna kadar Irak’taki güçlerini çekeceklerini açıklamıştı.

Koalisyon yetkilileri ülkeden çekilirken, “IŞİD’in yeniden teşkilatlanıp canlanmamasına ve Iraklılar’ı tehdit etmeyeceklerine inandıklarını” belirtti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araji, teknik görüşmelerin perşembe günü (9 Aralık) sonuçlanmasının ardından koalisyonun muharebe misyonunun sona erdiğini duyurdu. Araji sosyal medya üzerinden paylaştığı açıklamasında, “Uluslararası koalisyon ile ilişki, eğitim, danışmanlık ve olanak sağlama konularında devam edecek” dedi. 

Kasım Araji

İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey isimlerinden General Kasım Süleymani‘nin başkent Bağdat’ta, ABD’nin düzenlediği bir hava operasyonu ile öldürülmesinin ardından, yabancı birliklerin varlığı Irak’ta önemli bir sorun haline gelmişti.

Kasım Süleymani

10 Ekim’de görev süresi sonra eren Bağdat hükümeti, ağırlıklı olarak kırsal alanlarda faaliyet gösteren ve vurkaç saldırıları gerçekleştiren IŞİD’in devam eden tehdidine rağmen koalisyon güçlerinin ülkeden çekilmesini talep etmişti.

ABD liderliğindeki güçler, 2003 yılında Irak’ı işgal etmiş fakat 2011 yılında muharip güçlerini ülkeden çekmişti. 2014 yılında IŞİD’in Irak’ın büyük bir bölümünü ele geçirmesinin ardından ABD, uluslararası koalisyonun bir parçası olarak bölgeye yeniden asker göndermişti.

“Geleceğe umutla bakıyoruz”

Irak ordusundan Korgeneral Amir Shammari, bu gelişmenin ardından “Askerlerimiz IŞİD’in yenilgisini sağlamada kabiliyetlerini gösterdiler ve geleceğe umutla bakıyoruz, Irak’ın erkek ve kadınlarına istikrar, güvenlik ve refah sağlıyoruz” diye konuştu.  

Amir Shammari

Koalisyon komutanı Tümgeneral John Brennan ise açıklamasında, “IŞİD düştü, ancak bitmedi” diyerek tetikte olunması gerektiğine dikkat çekti. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.