Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak seçimleri: Seçimlere katılım oranı rekor seviyede düşük kaldı, vatandaş umutsuz

Irak’ta dün (10 Ekim) düzenlenen parlamento seçimlerine katılım oranı çok düşük kaldı. Iraklılar kendilerini başarısızlığa uğratan siyasi sistemi daha fazla güçlendirmemek için sandığa gitmedi. Bir Iraklı yaşananları, “Seçim demokrasicilik oynanmasına izin veriyor ama sonrasında demokrasi adına hiçbir şey olmuyor” diyerek yorumladı.

Iraklılar, 2003 yılındaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) işgalinden bu yana altıncı kez sandık başına gitti. Irak Seçim Komisyonu, pazar günü (10 Ekim) düzenlenen seçimlerde oy verme işleminin bittiğini, katılımın rekor oranda düşerek yüzde 41 civarında kaldığını açıkladı. Ülkedeki en düşük katılım ise yüzde 31 ila 34 oranıyla başkent Bağdat’taydı.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşu Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı’na göre ise seçimlere katılım yüzde 65’in biraz üzerinde olabilir. Yani bir anlamda Iraklı yöneticilerin korktukları başlarına gelmedi. Zira hayal kırıklığına uğramış gençlerin ve orta sınıfların büyük ölçüde evde kalmasıyla seçime katılımın yüzde 25’e kadar düşeceğinden korkuluyordu.

“Demokrasicilik oynanıyor”

Herhangi bir partinin tek başına seçimleri kazanması mümkün görülmezken, koalisyon görüşmelerinin ve bakanlıkların siyasi bloklar arasında bölüşülmesinin aylar alması bekleniyor. Bağdat’da yaşayan Munther Mansur, “Seçim demokrasicilik oynanmasına izin veriyor. Ama sonrasında demokrasi adına hiçbir şey olmuyor” dedi.

Irak uzmanı ve London School of Economics’te uluslararası ilişkiler profesörü Toby Dodge, seçimlere ilişkin şu değelendirmeyi yaptı:

“Ülke çapındaki protestocuların taleplerinden birini karşılamak için seçim erken yapıldı. Ancak, seçim kampanyası boyunca, seçim çağrısı yapan aynı protesto hareketi liderlerine karşı suikast kampanyası yürütüldü. Böylelikle daha en başta pek çok şey baltalandı. Bu koşullar altında, yeni hükümetin meşruiyet sorunu olacak. Irak’ın karşı karşıya kaldığı hem siyasi hem de ekonomik sorunlara kesinlikle hiçbir cevap üretilemeyecek. Seçim kampanyası boyunca muhaliflere uygulanan sistemli şiddeti ve gençlerin marjinalleştirilmesini dikkate almadan uluslararası toplumun bu seçimi bir başarı olarak görmeye çalışması nafile bir çaba.”

İngltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’daki Irak uzmanları Dr. Renad Mansur ve Haydar el-Shakeri, seçim öncesi yaptıkları değerlendirmede, “Seçimler, Irak’ta yönetimi gölgeleyen siyasi olarak onaylanmış bir yolsuzluk örneğidir” diye konuştu.  

Ön sonuçların 24 saat içinde açıklanması bekleniyor

Seçimler, Ekim 2019’da en az 600 kişinin hayatını kaybettiği hükümet karşıtı protestolara yanıt olarak erken yapılmıştı. O zamandan beri, çok sayıda protestocu ya sürgüne gitti ya da Irak’ta katledildi.

Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, ülkenin cumhurbaşkanlığı Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) bir Kürt’e, meclis başkanlığı bir Sünni’ye ve başbakanlık ise Şiiler’e bırakılacak.  

Oylama yapılırken ciddi bir güvenlik sorunu yaşanmadı. Seçimin ön sonuçlarının 24 saat içinde alınması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.