Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1: Sezonun son yarışı Abu Dabi GP’ye, Max Verstappen ve Lewis Hamilton eşit puan ile başlayacak

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 22. ve son yarışı bu hafta sonu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi şehrindeki 5 bin 281 kilometrelik Yas Marina Circuit Pisti’nde, 58 tur olarak koşulacak.

Yas Marina Circuit Pisti

5 Aralık’ta koşulan Suudi Arabistan Grand Prix’sinde, pilotlar temiz start alırken, Lewis Hamilton ilk iki virajı lider, Valtteri Bottas ikinci ve Max Verstappen üçüncü sırada tamamladı.

İlk turların ardından Hamilton ön tarafta yaklaşık 1.5 saniyelik bir avantaj yakaladı. Aynı şekilde Verstappen de Bottas’ı 1.2 saniye geriden takip etti. Bu ikili, arkasındakilerle farkı hızla açtı. Yarışın 12. turunda Mick Schumacher aracının kontrolünü kaybetti ve büyük bir süratle bariyerlere çarptı.

Mercedes hemen Lewis Hamilton’ı pite alırken, arkasından Valtteri Bottas da pite alındı. Ancak Red Bull, Max Verstappen’i pistte tutmayı seçti. Güvenlik aracı ardında yeni sıralama Verstappen, Hamilton, Bottas ve pite girmeyen Esteban Ocon şeklinde oldu.

Güvenlik aracı ardında atılan birkaç turdan sonra FIA, bariyerlerde çok fazla hasar olduğu için kırmızı bayrak çıkardı. Pite girmeyen Verstappen böylelikle kırmızı bayrak arasında lastik değiştirdi ve yarışın yeni lideri oldu.

Tekrar toplu start olan yarışta ilkinin aksine bu sefer ortalık karıştı. Lewis Hamilton harika reaksiyon göstererek lider Max Verstappen’i ilk viraja gelmeden geçti fakat Hollandalı pilot ikinci virajda pist dışına taşarak, Büyük Britanyalı pilottan yerini geri aldı.

İkinci start sonrası sıralama bir kez daha değişti:

Spin atan Sergio Perez’in aracından dağılan parçalar, bir kez daha kırmızı bayrağa sebebiyet verdi. Bu noktada sıralama Verstappen, Ocon, Hamilton, Ricciardo ve Bottas şeklinde oldu. Red-Bull Honda’dan Max Verstappen’in takımıyla konuşan FIA, Mercedes pilotu Lewis Hamilton ve Alpine pilotu Esteban Ocon’a yerlerini vermesini istedi.

Üçüncü kez start alan yarışta, üçüncü sırada başlayan Verstappen harika bir reaksiyon zamanıyla hem Hamilton’ı hem de Ocon’u geride bırakarak liderliği aldı. Ocon’u geride bırakan Hamilton hızla Verstappen ile olan farkı kapattı.

Şampiyonluk için yarışan Verstappen ve Hamilton karşı karşıya geldiği anlarda, Hollandalı pist dışına taşarak yerine korumasına FIA müdahil oldu ve Verstappen’in liderliği Hamilton’a vermesini istedi. Hollandalı yol verirken erken frenaj yapmasıyla Büyük Britanyalı pilotun arkadan çarpmasına sebep oldu (hakemler yarıştan sonra bu kazayı inceleme kararı aldı). Ön kanadı kırık şekilde yarışan Lewis Hamilton, Max Verstappen’den liderliği devraldı.

5 saniye zaman cezası alan Verstappen, lastiklerinin de tükenmesiyle yarış lideri Hamilton ile arayı kapatamadı. Büyük Britanyalı pilot kırık kanadına rağmen hızlı tur puanını da ele geçirerek damalı bayrağı ilk sırada gördü.

Max Verstappen’e 5 saniye cezası getiren anlar:

Formula 1’de 1974 sezonundan bu yana ilk kez son yarışa eşit puanla girildi:

Son yarış öncesi Formula 1 takımlar klasmanında lider Mercedes’i 28 puan gerisinden Red Bull takip ediyor:

Formula 1 2021 Abu Dabi Grand Prix’sinin antrenman ve sıralama turlarının gün ve saatleri ise şöyle:

1. Antrenman Turları 
10 Aralık Cuma,
TSİ 12.30-13.30

2. Antrenman Turları 
10 Aralık Cuma,
TSİ 16.00-17.00

3. Antrenman Turları
11 Aralık Cumartesi,
TSİ 13.00-14.00

Sıralama Turları
11 Aralık Cumartesi,
TSİ 16.00

F1 Abu Dabi GP
12 Aralık Pazar,
TSİ 16.00

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.