Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1: Sezonun son yarışı Abu Dabi GP’de damalı bayrağı ilk sırada gören Max Verstappen, eşit puanla yarışa başladığı rakibi Lewis Hamilton’ı son turda geride bırakarak kariyerindeki ilk şampiyonluğuna ulaştı

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 22. ve son yarışı bugün (12 Aralık), Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’deki 5 bin 281 kilometrelik Yas Marina Circuit Pisti’nde, 58 tur olarak koşuldu.

Sezon boyunca birbirlerine üstünlük kurmakta zorlanan pilotlar, 1974’ten sonra ilk defa eşit puanla girilen son yarışın başlangıcında temiz kalkarken, Lewis Hamilton ikinci cepten daha iyi kalkış yakaladı. İlk viraja gelmeden eşit puanda Abu Dabi Grand Prix’sine başladığı rakibi Max Verstappen’i geride bırakan Büyük Britanyalı pilot, Hollandalı rakibinin agresif atağı sonrası viraj dışına taşıp kendisine avantaj sağladı. Fakat kazandığı avantajı tur içinde geri verdiği için FIA tarafından sıralama cezası almadı.

Max Verstappen’in yumuşak lastiklerinin aşınmasıyla tur zamanlarının düşmesi üzerine Red Bull, pilotunu erken pite aldı. Şampiyonadaki rakibine Mercedes’in cevabı ise Lewis Hamilton’ın erken piti oldu. Büyük Britanyalı pilot, Red Bull pilotu Sergio Perez’in arkasında ikinci sırada çıktı.

Max Verstappen: “Arka tekerlerimde aşınma var”

Sergio Perez takım arkadaşı Max Verstappen’e avantaj sağlamak için liderliği almak isteyen Lewis Hamilton’a karşı harika bir savunma yaptı. İki tur boyunca iki pilotun birbirlerine üstünlük kurmaya çalışmaları, Verstappen için farkın kapanmasını sağladı. Fakat Hamilton, Perez’i geride bıraktıktan sonra tekrar yarış temposunu yakaladı ve hızla farkı açtı.

Lewis Hamilton ve Sergio Perez’in pistteki rekabetinden kareler:

Antonio Giovinazzi’nin aracının durması sonucunda tekrar pite giren Max Verstappen, yumuşak lastiklere geçerek Lewis Hamilton ile arasında farkı indirmesine rağmen rakibini yakalayamadı.

Yarışın böyle biteceği düşünülürken, arka sıralardaki Nicholas Latifi’nin kazasının ardından dört tur kala güvenlik aracı piste girdi. Red Bull dört tur kala pilotlarını pite aldı. Araçlarına yumuşak lastik takan Red Bull, güvenlik aracından sonra fırsat olursa onu değerlendirmek için kendisini konumlandırdı.

Son turda güvenlik aracının çıkmasının ardından, şampiyonanın galibi son turda belirlendi ve Red Bull Honda pilotu Max Verstappen, Mercedes pilotu Lewis Hamilton’ı geride bırakarak kariyerindeki ilk Formula 1 şampiyonluğuna ulaştı. Bu şampiyonlukla birlikte, tarihte ilk kez Hollandalı bir pilot, sezonu kürsünün zirvesinde tamamlama başarısını gösterdi.

Formula 1 2021 sezonunun şampiyonunu belirleyen son tur:

Red Bull: “MAX VERSTAPPEN, DÜNYA ŞAMPİYONUSUN!”

Formula 1 tarihinde 25 yaşından önce şampiyonluğa ulaşan dördüncü pilot Max Verstappen:

Max Verstappen’i ilk tebrik eden isimlerden biri son yarışa eşit puan ile girdikler Lewis Hamilton oldu:

Formula 1 “Şampiyonlar Duvarı”na Max Verstappen’in de adı yazıldı:

Formula 1 resmi hesabının şampiyon Max Verstappen için yaptığı paylaşım:

Formula 1 tarihinin özel pilotlarından Kimi Raikkonen kariyerinin son yarışında yarış dışı kaldı:

Formula 1 2021 sezonu pilotlar klasmanı:

Formula 1 pilotlarının pistlere göre puan dağılımları:

Formula 1 takımlar şampiyonası genel klasman:

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.