Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Hıristiyan Demokratlar’ın yeni lideri iş dünyasına yakınlığı ile bilinen Friedrich Merz oldu

Almanya’da Hıristiyan Demokrat Partisi’nin (CDU) yeni genel başkanı Federal Meclis (Bundestag) Milletvekili Friedrich Merz oldu. Mevcut CDU Genel Başkanı Armin Laschet’in genel başkanlık için aday olmadığı seçimlerde üyeler Friedrich Merz, Norbert Röttgen ve Helge Braun için oy kullandı.

Almanya’nın merkez sağ partisi Hıristiyan Demokratlar (CDU), yeni genel başkanını belirledi. 4-16 Aralık günlerinde düzenlenen seçimlere partinin 400 bin üyesinden 248 bin 360’ı katıldı. CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak, Merz’in oyların yüzde 62,1’ini alarak yeni genel başkan seçildiğini açıkladı.

Sağcı aday Merz, eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in 16 yıllık görev süresi boyunca sürdürdüğü politikalardan kopuş sözü verdi. Merz’in rakipleri Roettgen ve Braun ise kendilerini Merkel’in mirasçıları olarak konumlandırmıştı.

Helge Braun, Friedrich Merz ve Norbert Roettgen

Friedrich Merz kimdir?

İş dünyasına yakınlığı ile bilinen 1955 doğumlu Merz, 1989-1994 yılları arasında Avrupa Parlamentosu’nda, 1994-2009 yılları arasında da Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) milletvekili olarak görev yaptı.

2009 yılında milletvekilliği görevinden ayrılan Merz, 2018 ve 2019 yıllarında da CDU genel başkanlığı için aday olmuş fakat kazanamamıştı.

Merz ve Merkel

Merz, parti içinde Merkel’e karşı muhalefet eden kişilerden biriydi ve Merkel’in göç alanında ve koronavirüs salgınında uyguladığı politikalar ile CDU seçmenlerini diğer partilere yönlendirdiğini iddia etmişti. Merz ayrıca, Merkel’in merkezde uyguladığı politikalar ile CDU’nun merkez sola kaydığını ileri sürmüştü.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.