Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağımsız Maden-İş Sendikası: İzmir-Kınık’taki patlamada 51 madenci yaralandı, riskli durumda olan ve yeniden çalışmaya başlayan maden denetimden geçirilsin

İzmir’in Kınık ilçesindeki Polyak Madencilik’e ait madende dün gece (18 Aralık) meydana gelen patlamanın ardından incelemelerde bulunan ve işçilerle görüşen Bağımsız Maden-İş Sendikası, 51 madencinin yaralandığını, hâlâ riskli durumda olan ve bu sabah (19 Aralık) yeniden çalışmaya başlayan madenin denetimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İzmir’in Kınık ilçesine bağlı Elmadere Köyü’nde bulunan Polyak Maden İşletmesi’ne ait madende dün gece (18 Aralık) saat 21.30’da patlama meydana geldi.

Bölgede incelemelerde bulunan ve yaralı işçilerle görüşen Bağımsız Maden-İş Sendikası, yazılı bir açıklama yaptı.

“Yaralı madencilerin yarısında yanıklar var, beyin kanaması geçirenler söz konusu”

51 madencinin çeşitli yerlerinden yaralandığı belirtilen açıklamada, “Yaralı madencilerin yarısı çeşitli yerlerinden çeşitli derecelerde yanarak yaralanmıştır. Kol, parmak kırıkları, beyin kanaması geçirenler söz konusudur. Yaralı madenci kardeşlerimiz Soma, Kınık, Bergama Devlet hastanelerinde tedavi altına alınmıştır. İki madenci kardeşimiz İzmir-Bozyaka Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir” denildi.

“Patlamanın ardından Bağımsız Maden-İş’in müdahalesiyle işçiler riskli üretim alanına sokulmadı”

Patlamanın ardından Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır’ın İşletme Müdürü Serkan Bahçekapılı ile görüştüğü aktarılarak, şöyle devam edildi:

“İşletme yöneticilerinin işçileri üretim alanına çağırmasına müdahale edilerek riskli çalışma ortamına girilmemesi çağrısı yapılmıştır. İşletme Müdürü Serkan Bahçekapılı, genel başkanımız Gökay Çakır’ın işe girmeme çağrısı üzerine görüşmeye gelmiş, bu çağrının yerinde olduğunu beyan etmiş. İşçiler, riskli üretim alanına böylelikle sokulmamıştır. Bahçekapılı, sendika yöneticilerimize kazanın oluş biçimini ayak oturmasından, tozdan, ufak taş kesiklerinden 37 madencide küçük yaralanmalar olduğunu, ayakta ve oturarak tedavi edildiklerini ifade etmiştir.”

“İşçilerin anlatımlarına göre patlama olduğu açık ancak şirket yöneticisi patlama olmadığını savunuyor”

Hastaneleri dolaşan sendika yöneticilerinin yaralı sayısının 51 olduğunu tespit ettiğinin dile getirildiği açıklamada şu tespitlere yer verildi: “51 madencinin durumu ciddi olan, konuşamayacak durumdaki, ciddi yanıklara sahip ikisi hariç 49’uyla yüz yüze görüşme yapılmış, işçilere kaza anı sorulmuştur. İşçiler de ‘alev topu gördüklerini, patlamanın basıncıyla yere kapaklandıklarını, patlamanın metan birikmesinin parlamasından olduğunu’ söylediler. Çok sayıda yanığa sahip madencinin varlığı olayı açıklığa kavuşturmuştur. Bunun sonucunda olayın bir patlama olduğu açıktır. Bunun üzerine sendika yönetimimiz sabah şirket yönetimiyle tekrar bir görüşme yapmış olup yaklaşık bir saat süren görüşmede şirket yöneticisi Serkan Bahçekapılı ‘olayın bir patlama olmadığını kesinlikle arka oturması diye tabir edilen bir olay olduğunu’ ifade etmiştir.”

“Maden yeniden çalışmaya başladı”

Açıklamada, savcılık ve bilirkişilerin yer altında yaptığı denetimler sonucunda “ocakta herhangi bir sorun olmadığı, ocağın çalışabileceği” kararı verildiği, bunu üzerine gündüz vardiyasıyla maden ocağının yeniden çalışmaya başladığı aktarıldı.  

“Maden riskli durumda, denetimden geçirilmeli”

Polyak Maden İşletmesi’nin kazanın ardından riskli durumda olduğunun vurgulandığı açıklamada şu uyarıda bulunuldu: “Bu, çalışanların her biri açısından yaralanma ve ölüm riski anlamına gelmektedir. Bu nedenle işletmenin Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı müfettişlerince ayrıntılı bir denetimden geçirilmeden, denetçilerden ‘çalışılabilir’ izini alınmadan işçilerin üretime başlatılması çok büyük sakınca taşımaktadır. Bu denetimler yapılmadan yaşanacak her türlü üzücü olayın sorumluluğu işletme yöneticilerine, bilirkişilere, Çalışma ve Enerji bakanlıklarına aittir. Bu uyarımıza Türkiye halkı şahit olsun.”

“Öz Maden-İş Sendikası işçilerin hayatını riske atıyor”

Bağımsız Maden İş, madende yetkili sendika olan Hak-İş’e bağlı Öz Maden-İş Sendikası’nın hiçbir iş sağlığı ve işçi güvenliği (İSİG) denetimine tabi olmadığını ve işçiler lehine işletme yöneticilerini uyarmadığını savunarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Patronların sopası gibi davranan sarı sendikacılık işçilerin hayatının tehlikeye atılmasının önünü açmaktadır. En az işveren kadar sarı sendika da bu olaydan sorumludur. İşveren anayasal hakları bir kenara iterek işçilerin sendikal özgürlüğü konusunda tarafgir davranmaya son vermelidir. Bu husus İSİG kuralları açısından da çok kritiktir.”

“Soma havzasına Maden Hastalıkları Araştırma Hastanesi açılsın”

Soma havzasında 20 bine yakın madencinin çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, “Soma havzasında maden kazaları sonucu oluşacak yaralanmalara, hastalıklara hızlı müdahale edecek tam teşekküllü bir hastanenin ne kadar acil bir ihtiyaç olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Acilen bir Maden Hastalıkları Araştırma Hastanesi oluşturulmalıdır” talebi de dile getirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.