Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Başbakanı Johnson’ın salgın kurallarına uymayarak, bahçesinde “şaraplı ve pizzalı” toplantı düzenlediği ortaya çıktı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın koronavirüs kısıtlamalarının en yoğun olarak uygulandığı dönemde sosyal mesafe kuralına uymadığını ve Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Konutu’nun bahçesinde pizza yiyip ve şarap içtiğini gösteren fotoğrafları ortaya çıktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın koronavirüs salgınının en yoğun olarak yaşandığı ve ülkede sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandığı bir dönemde, Başbakanlık Konutu Downing Sokağı 10 Numara’da çalışanları ile birlikte iş toplantısı düzenlediği ortaya çıktı.

The Guardian gazetesi, Johnson’ın başbakanlık konutunun bahçesinde eşi Carrie Johnson ve 17 çalışanı ile birlikte pizza yiyip şarap içtiği görüntüleri paylaştı. Fotoğrafta, Johnson ve çevresindekilerin sosyal mesafe kurallarına uymadığı görülüyor.

Johnson ve başbakanlık personeli konutun bahçesinde içki içerken görüntülendi.

Başbakanlık Sözcüsü konu ile ilgili açıklamasında, personelin öğleden sonra ve akşam saatlerinde bahçede çalıştığını söyledi ancak ortaya çıkan fotoğrafta sosyal mesafe kurallarının ihlal edilmesi tepkilerin odağı oldu.

Sözcü konu ile ilgili açıklamasında, “Başbakanlık Konutu çalışanları yaz aylarında bazı toplantılar için düzenli olarak bahçeyi kullanıyor. 15 Mayıs 2020’de başbakan, bir basın toplantısının ardından bahçede dönemin sağlık bakanı ve ekibi ile öğleden sonra bir dizi toplantı düzenledi” dedi.

Görüşmelerde iki metre mesafe kuralı

Gazete, fotoğrafın 15 Mayıs 2020 tarihinde çekildiğini belirtti. Ülkede o tarihlerde insanların açık alanda da olsa belirli sayıda kişi ile görüşmesine izin verilmekteydi. Bu görüşmelerin açık alanda olması ve kişiler arasında da iki metre sosyal mesafe kuralı uygulanması gerekiyordu. Yine o dönemde İngiltere’de okullar, barlar ve restoranlar kapalıydı.

Fotoğrafın çekildiği iddia edilen günün akşamı da dönemin Sağlık Bakanı Matt Hancock, kamuoyuna açıklamalarda bulunmuş ve insanları koronavirüs kapsamında konulan kurallara uymaya çağırmıştı.

“Kamuoyunun yüzüne atılan bir tokat”

Johnson ve ekibinin ortaya çıkan fotoğrafının ardından siyasilerden tepkiler gecikmedi. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, fotoğrafı “İngiliz kamuoyunun yüzüne atılan bir tokat” olarak nitelendirdi. Rayner, “Başbakan sürekli olarak koronavirüs önlemleri olarak koyduğu kurallara saygı duymadığını gösteriyor. Bizler daha yeni günde bir kez yürüyüşe çıkabilirken, kendisi Başbakanlık Konutunda gece geç saatlere kadar içki içip parti düzenliyor” diye konuştu.

“Johnson ülkemizi yönetmeye uygun değil”

Rayner konu ile ilgili açıklamasında, “Bu fotoğrafı görmek, salgının ilk dalgasını sağlık hizmetimizin ön saflarında geçiren, sevdiklerini özleyen, yalnızlığa katlanan, cenazeleri kaçıran insanlar için yürek parçalayıcı. Johnson hükümeti konulan kurallara kendilerinin tabi olmadığını düşünüyor, kendisi ülkemizi yönetmeye kesinlikle uygun değil” dedi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.